Την παραίτησή του Έβο Μοραλες ζήτησε ο αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας Γουίλιαμς Καλιμαν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Ο πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει για το καλό της χώρας ώστε να επέλθει ηρεμία» τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του στρατού.
Fuerza Armada de #Bolivia sugiere a Evo Morales su renuncia a la presidencia para permitir la pacificacion del pais. #10Nov via @unitelbolivia pic.twitter.com/WcDaPlYdNg
— Gabriel Bastidas (@Gbastidas) 10 Νοεμβρίου 2019
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ο Μοράλες φέρεται να πέταξε εκτός Βολιβίας.
Morales is gone. Bolivian presidential plane departed from El Alto airport in La Paz#Bolivia pic.twitter.com/0qmHtSW0nu
— CNW (@ConflictsW) 10 Νοεμβρίου 2019
Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως και ο αρχηγός της Αστυνομίας της Βολιβίας ζήτησε με τη σειρά του την παραίτηση του Έβο Μοράλες από το ύπατο αξίωμα της χώρας.
#VideoNoticias
— La Razon Digital (@LaRazon_Bolivia) 10 Νοεμβρίου 2019
El comandante general de la @Pol_Boliviana, Yuri Calderon, se suma al pedido del pueblo boliviano de sugerir al presidente @evoespueblo presente su renuncia para pacificar al pais pic.twitter.com/BKjBPTLax0
Νωρίτερα σήμερα ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει νέες εκλογές αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.
Νέες εκλογές μέσα στο 2019
Ο πρόεδρος της Βολιβίας ανέφερε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν επικρίσεις έπειτα από μια ανεξήγητη διακοπή της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων που προκάλεσε πολλές κατηγορίες για νοθεία στις πρόσφατες κάλπες. Σημειώνεται ότι κατά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου ο Μοράλες επικράτησε με ποσοστό 47,08%, έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «νοθεία». Κατά τη διάρκεια των εκλογών και χωρίς προειδοποίηση η καταμέτρηση σταμάτησε και όταν ξεκίνησε ο Μοράλες βρέθηκε αυτομάτως με προβάδισμα 10% κάτι που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας εξασφάλισε έτσι ποσοστό υψηλότερο του 40% και διαφορά μεγαλύτερη από δέκα μονάδες έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, όπως απαιτείτο για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο και να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου της 15η Δεκεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος θεωρείτο δυνητικά πιο επικίνδυνος για τον πρόεδρο, καθώς η αντιπολίτευση αναμενόταν να συσπειρωθεί πίσω από τον Μέσα στην προσπάθεια να τον απομακρύνει από το αξίωμα.
Ο Μοράλες υπεραμύνθηκε της εκλογικής νίκης του, αλλά είχε δηλώσει πως θα συμμορφωνόταν με το πόρισμα του ελέγχου που θα διενεργούσε ο ΟΑΚ. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βολιβίας δεν αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης του Οργανισμού ούτε στο πότε θα διεξαχθούν οι νεες εκλογές.
Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΚ συνέστησε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στη Βολιβία, επισημαίνοντας πως στις εκλογές του περασμένου μήνα «είναι στατιστικά απίθανο ο πρόεδρος Έβο Μοράλες να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που απαιτούνταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο». Αναφέρεται επίσης πως διαπιστώθηκαν «σαφείς χειραγωγήσεις» του συστήματος ψηφοφορίας εξαιτίας των οποίων ο ΟΑΚ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της Καρλος Μέσα ζήτησε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος ο Μοράλες ο οποίος το 2016 άφησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που προκήρυξε για να αλλάξει το Σύνταγμα του 2009 που επέτρεπε μόνο δύο θητείες για τον πρόεδρο της χώρας. Τότε οι βολιβιανοί του απάντησαν με ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» κι αυτός αμέσως στράφηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο (τους δικαστές του οποίου διόρισε προσωπικά) για να αλλάξει τα αποτελέσματα.
AP Photo/ Juan Karita