Την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες με διάγγελμά του στους πολίτες της χώρας ο Έβο Μοράλες ύστερα από τις σχετικές παροτρύνσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας.
«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, από την πόλη Τσιμόρε και ενώ υπήρχαν φήμες ότι βρισκόταν ήδη εκτός Βολιβίας, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.
Ο Μοράλες αργότερα δήλωσε μέσω Twitter ότι υπάρχει ένταλμα για τη σύλληψη του κάτι που ο αρχηγός της αστυνομίας διέψευσε. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες μπορεί να ζητήσει άσυλο στην χώρα του αν και εφόσον το επιθυμεί.
Νωρίς την Κυριακή ο Μοράλες είχε δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια νέων εκλογών στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.
Ακολούθησαν οι συνεντεύξεις Τύπου του αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας Γουίλιαμς Καλιμαν και του αρχηγού της αστυνομίας Γιούρι Καλντερόν οι οποίοι τόνισαν από κοινού ότι «Ο πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει για το καλό της χώρας ώστε να επέλθει ηρεμία». Παράλληλα, Υπουργοί και βουλευτές του κόμματος του Μοράλες είχαν παραιτηθεί καλώντας τον πρόεδρο να κάνει το ίδιο.
Το Σάββατο, η Τακτική Μονάδα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (UTOP) της πόλης Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας στασίασε, πριν την ακολουθήσουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη Σούκρε (νότια) και στη Σάντα Κρους, πλούσια περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της αντιπολίτευσης.
Η αρχή του τέλους για τον 14 χρόνια πρόεδρο της Βολιβίας ήρθε μετά τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου με ποσοστό 47,08%, έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «νοθεία». Κατά τη διάρκεια των εκλογών και χωρίς προειδοποίηση η καταμέτρηση σταμάτησε και όταν ξεκίνησε ο Μοράλες βρέθηκε αυτομάτως με προβάδισμα 10% κάτι που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ακολούθησαν μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες που είχαν ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 140 να τραυματιστούν.
Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει κενό εξουσίας στη Βολιβία με δεδομένο ότι τόσο ο αντιπρόεδρος, όσο και η πρόεδρος της Γερουσίας έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.
Επεισόδια στη Λα Πας και στην Ελ Άλτο
Ταραχές ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τόσο στη Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο, κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ενώ κατοικίες προσωπικοτήτων υπέστησαν εμπρησμούς ή λεηλατήθηκαν, μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ. Στη Λα Πας, δεκάδες διαδηλωτές «μπήκαν στις εγκαταστάσεις μας κι άρχισαν να καίνε λεωφορεία», ανέφερε μέσω Twitter ο δημοτικός φορέας των συγκοινωνιών στη Λα Πας. Εξάλλου, αρκετές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν τρόμο σε κατοίκους της πλούσιας συνοικίας Ατσουμάνι, στο νότιο τμήμα της Λα Πας.
Σε αυτή τη συνοικία βρίσκεται η έδρα μιας εφημερίδας που επέκρινε καθημερινά τον Μοράλες, της Pagina 7. Στον ιστότοπο της εφημερίδας, αναρτήθηκε κείμενο που ανέφερε ότι «μπροστά στο κύμα του τρόμου που αποχαλινώθηκε στην πόλη της Λα Πας, η εφημερίδα (...) αναστέλλει τη δραστηριότητά της για λόγους ασφαλείας».
Επίσης στη Λα Πας, το κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους διαδηλωτές μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε η η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.
AP Photo/Juan Karita