Την εκτίμηση ότι «η Βουλγαρία χρειάζεται έργα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και αυτά (τα έργα) πρέπει να υλοποιηθούν από χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ» διατύπωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνιελεφ, από το βήμα των εργασιών της διάσκεψης με θέμα "Η ένταξη στο ΝΑΤΟ: Κλειδί για την ΕΕ", που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο του ΝΑΤΟ και τη δέκατη πέμπτη επέτειο της ένταξης της Βουλγαρίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Υπάρχει αστάθεια παντού και είναι φυσιολογικό να ανησυχούν οι άνθρωποι. Εξαρτάται από τους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν τους φόβους των πολιτών και να τους επιλύουν με βιώσιμο τρόπο, όχι να παίζουν σ'' αυτούς» τόνισε ο κ. Πλέβνελιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύσεις μπορούν να είναι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τρομοκρατία, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις ή μετανάστευση.
«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο ισχυρή και άξια συμμαχία των δημοκρατικών κρατών στον κόσμο, που τηρεί τις αρχές και ποιο μεγαλύτερο όνειρο μπορεί να υπάρξει απ'' ό,τι μια σταθερή ειρήνη στον πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Έρικ Ρούμπιν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να γιορτάσουμε αυτά τα ιστορικά ορόσημα», ενώ η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλγαρία, Έμα Χόπκινς, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατιωτική οργάνωση, αλλά έχει και πολιτικό ρόλο». Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συνδέεται και να διαδραματίζει ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ