Η Βρετανία προτείνει ένα νέο νόμο απαιτώντας από τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίζουν προληπτικά την παραπληροφόρηση που προωθούν ξένες χώρες, όπως η Ρωσία, ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.
Ο νόμος θα εφαρμόζεται για ψευδείς λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν από ξένες χώρες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook της Meta και το Twitter, με στόχο την άσκηση επιρροής σε εκλογές ή δικαστικές διαδικασίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στη διάρκεια της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου μέσω μιας τροπολογίας διασύνδεσης του Νομοσχεδίου Εθνικής Ασφάλειας με το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια του Διαδικτύου. Τα δύο νομοσχέδια έχουν συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες Ofcom θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός πρακτικού κώδικα προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στο νέο νόμο, ενώ θα έχει την εξουσία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων στην περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας.
Η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ναντίν Ντόρις δήλωσε χθες ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει δείξει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πως ψεύδεται για τις ενέργειες της.