Βρετανία και Εργατικοί: Σφραγίζουν σύνορα, δεν μοιράζουν υποσχέσεις, έρχονται πρώτοι
AP Photo
AP Photo

Βρετανία και Εργατικοί: Σφραγίζουν σύνορα, δεν μοιράζουν υποσχέσεις, έρχονται πρώτοι

Σε εκλογική τροχιά βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί θα πάνε στις κάλπες στις 4 Ιουλίου. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς να προηγούνται των Συντηρητικών από 14 ως 20 μονάδες. Γιατί κερδίζουν; Επειδή λένε και πράττουν τα αντίθετα από αυτά που λένε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του.

Χωρίς να μοιράζει υποσχέσεις, ο αρχηγός των Βρετανών Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ υπόσχεται να φέρει οικονομική σταθερότητα και να θωρακίσει τα εθνικά σύνορα, βάζοντας τέλος στο χάος!

Κάθε άλλο παρά τυχαία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μία μόνο χώρα διαθέτει αυτήν την στιγμή «καθαρή» αριστερή/σοσιαλιστική κυβέρνηση: Η Μάλτα με τους Εργατικούς. Στην Ισπανία μπορεί ο Σάντσεθ να παραμένει πρωθυπουργός, αλλά στις εκλογές πρώτο ήλθε το Λαϊκό Κόμμα και απλά στη Βουλή σχηματίστηκε μια ακόμη (σαθρή) ανίερη συμμαχία. Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Οι λόγοι είναι γνωστοί: Οι αριστεροί και οι σοσιαλιστές κυβέρνησαν για πολλά χρόνια και απογοήτευσαν. Δεν πραγματοποίησαν τις (ανεδαφικές) υποσχέσεις τους, δεν βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν αντιμετώπισαν τις προκλήσεις των καιρών και το μεταναστευτικό, τους πήραν από κάτω όλες οι κρίσεις, μάλωναν συνεχώς μεταξύ τους, έμειναν δέσμιοι των ιδεοληψιών τους, έβαλαν πάνω απ’ όλα τα ιδεολογήματά τους.

Με μια φράση, απέτυχαν!

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Και αυτό σημαίνει ότι θα κινούν τα νήματα στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της χαλαρής ψήφου και του κατακερματισμού.

Πρέπει να αποτελεί τμήμα αυτής της ισχυρής συμμαχίας που θα παίρνει αποφάσεις. Χωρίς εκείνους που πολεμούν την ΕΕ ή επιδιώκουν μια «άλλη Ευρώπη» - την οποία καλύτερα θα διεκδικήσει ένα ενωμένο κεντροδεξιό μέτωπο.

Σε άνοδο μόνο στη Βρετανία

Έτσι, η μόνη χώρα όπου το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε άνοδο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διαφορά τους με τους Συντηρητικούς έχει αυξηθεί στις 20 μονάδες. Λαμβάνουν το 43% των ψήφων έναντι ενός 23% των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ. Και όλα δείχνουν ότι στις προσεχείς εκλογές οι Συντηρητικοί θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2010.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η απόσταση που χώριζε τα δύο κόμματα ήταν 14 μονάδες.

Στις αρχές αυτού του μήνα, στις 2 Μαΐου 2024, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία, σε επαναληπτική εκλογή, γεγονός που προκάλεσε σοκ στους πολιτικούς του αντιπάλους. Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2023, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε νίκη στις συμπληρωματικές εκλογές στην Σκωτία.

Δυο μέρες αργότερα, ο Εργατικός Σαντίκ Καν επανεκλεγόταν δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη ιστορική θητεία.

Με λίγα λόγια, ο λόγος για τον οποίο οι Εργατικοί του Σερ Κιρ Στάρμερ ανεβαίνουν οφείλεται στον ακριβώς αντίθετο λόγο για τον οποίο οι ομοϊδεάτες τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατεβαίνουν.

Όταν τον Ιανουάριο του 2023 η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νόμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα, θα πρέπει να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι Εργατικοί αντέδρασαν μεν, αλλά με αναφορές στην ανάγκη να μην κινδυνεύουν κρίσιμοι τομείς.

Μιλώντας μάλιστα την ίδια μέρα σε επιχειρηματικό συνέδριο, ο Στάρμερ είπε:

«Οι Εργατικοί επιστρέφουν στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων περισσότερο από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια».

Άλλωστε, ακόμη και όταν η τιμή της ενέργειας πήγε στα ύψη, ούτε για τη στάση της Βρετανίας έναντι της Ρωσίας διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, ούτε μίλησε περί κρατικοποιήσεων των εταιριών ενέργειας. Αντίθετα ξεκαθάρισε πως διαφωνεί απολύτως!

«Δεν θα πετάμε αριθμούς στον αέρα»

Όσον αφορά στις απεργίες, ο Στάρμερ εξέφρασε την συμπάθειά του προς τους απεργούς, λέγοντας πως «αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αύξηση στο κόστος ζωής. Αγωνίζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Αλλά δεν έσπευσε να υποσχεθεί αυξήσεις. Μάλιστα, η Ρέιτσελ Ρίβς, σκιώδης υπουργός των Οικονομικών έσπευσε να προσθέσει: «Πάντοτε λέω ότι οι Εργατικοί δεν θα πετάνε αριθμούς στον αέρα. Κάθε τι στο πρόγραμμά μας θα είναι πλήρως κοστολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Στις μεγάλες απεργίες του 2022 ο ηγέτης των Εργατικών κράτησε προσεκτικές αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι και μεταξύ εκείνων των εργαζομένων που χρειάζονται το μεροκάματο και που διαφωνούν με το κύμα απεργιών υπάρχουν ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος. Στο Κοινοβούλιο είπε πως δεν θέλει να δει να συνεχίζονται οι απεργίες και είχε κατηγορήσει τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να τις αποτρέψει.

Αιτιολόγησε δε την απόφασή του να μην υποστηρίξει γενικά και άκριτα κάθε απεργία, με μια προειδοποίηση: Ότι θα οδηγηθεί η Βρετανία σε έναν φαύλο κύκλο που θα πλήξει την βιομηχανική παραγωγή και θα βλάψει την χώρα στα επόμενα χρόνια.

Όπως επίσης προειδοποίησε, «αυτός ο ατέλειωτος φαύλος κύκλος σε έξι μήνες θα οδηγήσει σε νέο γύρο επειδή οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Η δουλειά μου είναι διαφορετική από αυτή ενός συνδικαλιστή».

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σταρ» δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει: «Δεν θέλω να συνεχιστούν οι απεργίες. Επ’ αυτού θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι δουλεύουν στο σύστημα υγείας ή στους σιδηροδρόμους συμφωνούν με τις απεργίες. Οι απεργίες αποτελούν ένα είδος τελευταίου καταφυγίου. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χάνουν χρήματα και θέλω να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός!

Τον Δεκέμβριο του 2022, στις μεγάλες απεργίες των υγειονομικών, έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι η απαίτηση του συνδικάτου τους για αυξήσεις 19% στους μισθούς τους δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός. Και κάλεσε το συνδικάτο να διαπραγματευτεί αντί να απεργεί!

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες απαιτήσεις την ώρα που προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την αύξηση του κόστους ζωής», εξήγησε.

Υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μια απεργία δύο μόνο ημερών οδηγεί σε αναβολή 15.000 χειρουργικών επεμβάσεων που οι άνθρωποι τις χρειάζονται!

Καθώς τον Ιανουάριο του 2023 οι απεργίες συνεχίζονταν, ο Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως τάσσεται κατά της λιτότητας, ωστόσο «η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται. Χρειαζόμαστε χρήματα για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και αυτό είναι που θα βελτιώσει την κατάσταση». Επιμένοντας στη «σωστή χρήση» του δημοσίου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας Εργατικός βουλευτής εμφανίστηκε στις διαδηλώσεις και ο ίδιος ο Στάρμερ δεν έλαβε καν μέρος στη συζήτηση στη Βουλή. Κύκλοι του κόμματος υπογράμμιζαν ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπερήφανο επειδή ιστορικά δεν είναι το κόμμα των εργαζομένων, αλλά το κόμμα για τους εργαζομένους.

Και ότι σκοπεύουν να βελτιώσουν τους συνδικαλιστικούς νόμους, ώστε να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη οικονομία…

Η υπεύθυνη αυτή στάση συνέβαλε, τον Μάιο του 2023, στην εκ μέρους των Βρετανών υγειονομικών αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης με εφάπαξ καταβολή ποσού ίσου με το 2% του μισθού για το οικονομικό έτος 2022/23 και αύξηση μισθού 5% για το 2023/24.

Πρώτα η χώρα, μετά το Κόμμα

Κάθε άλλο παρά τυχαία, τον Μάρτιο του 2023 το Εργατικό Κόμμα απέκλεισε τον πρώην ηγέτη του, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, από υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δείχνοντας την αποφασιστικότητα να απομακρυνθεί από την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Όπως ο ίδιος ο κ. Στάμερ είχε πει, «το Εργατικό Κόμμα δεν θα είναι ποτέ πια κόμμα διαμαρτυρίας και ποτέ δεν θα επιτρέψει την διάχυση του μίσους». Και πρόσθεσε: «Έχουμε αλλάξει το κόμμα μας και θα αλλάξουμε και τη χώρα. Πρώτα έρχεται η χώρα και μετά το κόμμα».

Την ίδια περίοδο μάλιστα, ο κ. Στάρμερ δήλωσε ότι «δεν σχεδιάζει» να καταργήσει τον κυβερνητικό αντιμεταναστευτικό νόμο, αντίθετα θα τον εφαρμόσει.

Την ίδια επίσης περίοδο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, αλλά να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναζητώντας διαφορετικές μορφές φόρων που δεν θα επιβαρύνουν το μεροκάματο των ανθρώπων.

Πριν από λίγες μέρες, οι Εργατικοί ανακοίνωσαν πως αμέσως μετά την άνοδό τους στην εξουσία θα επιδιώξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ξεπεραστούν το τραύμα και οι μνησικακίες που δημιούργησε το Brexit. Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι και επί των ημερών τους η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Στήριξη στην κυβέρνηση κατά την πανδημία

Από την αρχή της πανδημίας, ο Στάρμερ δήλωσε ξεκάθαρα πως «οι Εργατικοί θα στηρίξουν νέα μέτρα, αν αυτά χρειαστούν. Οι Εργατικοί θα λειτουργήσουν με βάση το εθνικό συμφέρον»! Μάλιστα, σε ομιλία του στο Μπέρμπιγχαμ, με δύο βρετανικές σημαίες πίσω του, φώναξε: «Είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα»!

Επέμεινε επίσης για ανοιχτά σχολεία – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – στηρίζοντας τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην απόφασή του να μην κλείσουν τα σχολεία μαζί με τα άλλα καταστήματα.

«Στους δρόμους θέλω να βλέπω μόνο παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο», είχε πει, προειδοποιώντας πως όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά τόσο μεγαλύτερη βλάβη προκαλείται στις προοπτικές των φτωχότερων μαθητών. Όπως είχε διακηρύξει, όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυξάνουν οι ανισότητες μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.

Δεν δίστασαν μάλιστα τότε οι Εργατικοί να συγκρουστούν με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών που ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία.

Υπέρ του Ισραήλ, κατά της Χαμάς

Ανάλογη στάση τήρησε ο Κιρ Στάρμερ μετά την 7η Οκτωβρίου 2023. Ο άνθρωπος που ξερίζωσε τον αντισημιτισμό από το Εργατικό Κόμμα δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, κατηγόρησε την Χαμάς ότι προκάλεσε την απάντηση του Ισραήλ και τον θάνατο αμάχων Παλαιστινίων, περιέγραψε την Χαμάς ως υπεύθυνη για μια τρομοκρατική πράξη πρωτοφανούς αγριότητας και τάχθηκε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων και όχι υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός.

Γιατί, όπως είπε, «μια κατάπαυση του πυρός τώρα το μόνο που θα έκανε θα ήταν να παγώσει τη σύγκρουση και την κατάσταση των ομήρων στη Γάζα, και θα άφηνε στη Χαμάς τις υποδομές και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί το ίδιο είδος επιθέσεων με αυτή της 7ης Οκτωβρίου».

Κατά των μεταναστευτικών ροών

Και βέβαια, ο Κιρ Στάρμερ είναι ξεκάθαρος στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Στις 10 Μαΐου δήλωσε από το Ντόβερ πως όταν αναλάβει την διακυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αντιτρομοκρατικούς νόμους και εξουσίες για να εξαλείψει τα κυκλώματα των διακινητών.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να ιδρύσει μια Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων, με την συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος, της διεύθυνσης Εφαρμογής Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Γενικής Εισαγγελίας και των μυστικών υπηρεσιών, της MI5.

Και όταν ρωτήθηκε πόσο πρέπει να μειωθούν οι ροές μεταναστών, δεν δίστασε να απαντήσει πως θέλει να τις δει «να μειώνονται εντελώς»!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Εργατικοί στη Βρετανία αναμένεται να αποσπάσουν πάνω από 400 έδρες στις προσεχείς εκλογές…


* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος