Του Γιάννη Μαντζίκου
Αν κάποιος διάβαζε τον βρετανικό τύπο και ειδικότερα τις εφημερίδες του Σαββάτου, θα συνήγαγε με ευκολία δύο συμπεράσματα.
Πρώτον ότι η Τερέζα Μέι θεωρείται παρελθόν από την ηγεσία των Συντηρητικών (έστω και αν ελπίζει στην πολιτική της ανάσταση) και δεύτερον, ότι κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα συμβεί το Brexit, πάρα το γεγονός ότι έχει οριστεί (νέα) ημερομηνία εξόδου στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Όσον αφορά το πρώτο συμπέρασμα, προκύπτει από την συνέντευξη του Σερ Γκρέιαμ Μπέιντι επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Ανώτατου Κοινοβουλευτικού Οργάνου μέσα στο Συντηρητικό ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει την πρωθυπουργό να «δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για την παραίτησή της την (ερχόμενη) Τετάρτη.
Μιλώντας στο BBC, ο ίδιος τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται να την αντικαταστήσει στον θώκο, ωστόσο η Επιτροπή 1922 της έχει ζητήσει «να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για το μέλλον.
Η πίεση στην Μέι έχει γίνει ακόμα πιο έντονη, μετά την πρόσφατη ήττα στις δημοτικές εκλογές όπου το κόμμα των Συντηρητικών έχασε 1,300 δημοτικούς συμβούλους σε 45 περιοχές, την επικείμενη ήττα στις Ευρωεκλογές και φυσικά τους χειρισμούς της στο Brexit.
Μια από τις (πολλές) κριτικές που ασκούνται στην Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι ότι λόγω της «άρνησης» με την οποία αντιμετώπιζε μέχρι τώρα τις ευρωεκλογές, απέτυχε να δημιουργήσει μια εκλογική στρατηγική για το κόμμα με συνέπεια να κινδυνεύει με "στραπάτσο".
Την ίδια ώρα λοιπόν που "κάνεις σχεδόν από τους βουλευτές στο Γουέστμινστερ δεν γνωρίζει πως θα γίνει το Brexit" όπως έγραφε πρόσφατα το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό "The Atlantic", ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ελπίζει σε παραμονή, ειδικά αν διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Όπως είπε, οι πιθανότητες η Βρετανία να παραμείνει την Ε.Ε. είναι 30%.
Μιλώντας στις εφημερίδες Guardian και Gazeta Wyborcza (Πολωνία) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι αν οι πολίτες γνώριζαν τις συνέπειες του Brexit «τα πράγματα πιθανώς να ήταν πολύ διαφορετικά».
Τέλος, αυτό πάντως που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό είναι το ρεπορτάζ των Times σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 7,000 ιδιώτες εκατομμυριούχοι έχουν φύγει προς...άγνωστες κατευθύνσεις λόγω του brexit και της προοπτικής διακυβέρνησης του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του πλουσιότερου Βρετανού Σερ Τζιμ Ράτκλιφ ο οποίος είναι πια πολίτης του φορολογικού παραδείσου που λέγεται Μονακό.