Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ, το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή, βρισκόντουσαν υπό την επήρεια του ισχυρού διεγερτικού ναρκωτικού Captagon.
Το συγκεκριμένο ναρκωτικό παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες.
Είναι η «κοκαΐνη των φτωχών» που κρατά τους τρομοκράτες σε διέγερση για πολύ ώρα, κόβει την όρεξη και τον ύπνο αλλά τους «επιτρέπει» να διαπράττουν τα εγκλήματά τους με απάθεια και αδιαφορία.
Αν και αρχικά το Captagon δινόταν για τις διαταραχές της προσοχής, τη ναρκοληψία και τη κατάθλιψη, γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί σαν ναρκωτικό γιατί είναι εθιστικό, εύκολο στην παρασκευή και φτηνό. Κοστίζει μόλις ένα με δύο δολάρια το χάπι στις φτωχές χώρες.
Έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015 όταν βρέθηκε να το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες του ISIS για να μετριάζει τον φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές πράξεις. Μπορεί η ISIS να έχει υποχωρήσει, αλλά το χάπι εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κυρίως ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα. Η Γάζα είναι μάλιστα μια από τις μεγάλες αγορές, καθώς το Captagon είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορεί, όμως, και μεταξύ των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.
H ναρκο-βιομηχανία της Συρίας
Σημειώνεται πως λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Ιούνιο, είχαν δει το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που συνδέουν ευθέως την οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και στελέχη στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας με την παράνομη διακίνηση του ναρκωτικού captagon σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα αναφορικά με τη ναρκο-βιομηχανία που έχει «ανθήσει» στα ερείπια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, με έμπορο το ίδιο το καθεστώς και τζίρο δισεκατομμυρίων.
Το captagon, που περιέχει ουσία παρεμφερή και εξίσου εθιστική με την αμφεταμίνη, διακινείται επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, και πλέον έχει «φθάσει» στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Η κυβέρνηση Άσαντ επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το λαθρεμπόριο, όμως το ζήτημα έχει τεθεί στα υψηλότερα κλιμάκια και ο τερματισμός των εξαγωγών φέρεται να ζητήθηκε και ως αντάλλαγμα από τα αραβικά κράτη για την πρόσφατη επιστροφή της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Κοινή έρευνα του BBC News Arabic και του ερευνητικού δημοσιογραφικού δικτύου OCCRP έρχεται να φέρει στο φως νέα στοιχεία για τη σύνδεση του καθεστώτος με το λαθρεμπόριο. Τον περασμένο χρόνο, το BBC «ακολούθησε» και μαγνητοσκόπησε τις επιχειρήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Ιορδανίας και του Λιβάνου για να ανακόψουν τη διακίνηση του captagon μέσω των συνόρων από τη Συρία.
Το Μάρτιο, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε λίστα προσώπων -συμπεριλαμβανομένων δύο ξαδέλφων του προέδρου Άσαντ- που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο λαθρεμπόριο του ναρκωτικού. Όμως, η έρευνα του BBC, διείσδυσε βαθιά στο ναρκο-κράτος τς Συρίας και εντόπισε στοιχεία που υποδεικνύουν την εμπλοκή και άλλων ανώτερων Σύρων αξιωματούχων πέραν εκείνων που περιλαμβάνονταν ήδη στον κατάλογο των κυρώσεων. Η κυβέρνηση της Συρίας δεν απάντησε ως ήταν αναμενόμενο σε αίτημα του BBC για σχόλιο.
Τον Ιούλιο του 2022, στην πόλη Σουέιντα στη νότια Συρία, το αρχηγείο του Ρατζί Φαλχούτ, αρχηγού προσκείμενης στο καθεστώς πολιτοφυλακής, καταλήφθηκε από μια αντίπαλη ομάδα. Στην έφοδο που πραγματοποίησαν βρήκαν σακούλες με χάπια captagon έτοιμα για διανομή και ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συμπίεση χαπιών, καθώς και τη συριακή στρατιωτική ταυτότητα του Φαλχούτ και ένα ξεκλείδωτο κινητό τηλέφωνο.
Αποκτώντας αποκλειστική πρόσβαση στο τηλέφωνο, το BBC εντόπισε μια σειρά από μηνύματα μεταξύ του Ρατζί Φαλχούτ και ενός Λιβανέζου μεσάζοντα που αποκαλούσε «Αμπού Χάμζα», στα οποία συζητούσαν την αγορά του μηχανήματος συμπίεσης χαπιών. Υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από τον Αύγουστο του 2021, στην οποία μιλούσαν για τη μεταφορά του μηχανήματος από τον Λίβανο στη Συρία.