Γιατί η Κίνα δεν βιάζεται για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock
CNN

Γιατί η Κίνα δεν βιάζεται για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία αναδεικνύει μια ακόμη πιο σοβαρή πρόκληση - μια νέα εποχή ταυτόχρονων και ενίοτε αλληλένδετων αντιπαραθέσεων των ΗΠΑ με τους πυρηνικούς αντιπάλους, την Ρωσία και την Κίνα.  

Σύμφωνα με άρθρο του Στίβεν Κόλινσον στο CNN, το Πεκίνο επιδιώκει να παίξει ένα «στρατηγικό παιχνίδι» με φόντο την ρωσο-ουκρανική σύρραξη, η οποία κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο από την έναρξή της.

«Η Κίνα έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της, τον Γουάνγκ Γι στη Μόσχα για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μια σινοαμερικανική βεντέτα με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κόλινσον.

Το Πεκίνο αγνοεί τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με δύο ταυτόχρονα επιδεινούμενες κρίσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με τους πρώην αντιπάλους τους στον Ψυχρό Πόλεμο στο Κρεμλίνο και τον πολεμοχαρή νέο αντίπαλο της υπερδύναμης με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ. Και οι δύο αυτοί αντίπαλοι αμφισβητούν ανοιχτά το διεθνές Κράτος Δικαίου και απορρίπτουν τους κανόνες που έχουν στηρίξει το διεθνές σύστημα εδώ και δεκαετίες.

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν για μια φιλία άνευ όρων πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι, παίζοντας με τους μακροπρόθεσμους φόβους των ΗΠΑ για ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. 

Οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να προμηθεύσει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα άλλαζε τη στρατηγική ισορροπία στο πεδίο της μάχης - αλλά θα αποτελούσε ένα σοβαρό και εχθρικό νέο μέτωπο στην αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας

Η Κίνα, η οποία έχει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, μπορεί να μην είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αποστολή όπλων στη Μόσχα. Αλλά το Πεκίνο μπορεί επίσης να έχει συμφέρον να παραταθεί ο πόλεμος, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ και των στρατιωτικών τους πόρων από τις αυξανόμενες προσπάθειες του Μπάιντεν να απαντήσει στην κυριαρχία της Κίνας στην Ασία. 

Μια μακροχρόνια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαχωρισμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης - παίζοντας περαιτέρω στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Και θα μπορούσε να υποκινήσει περαιτέρω πολιτικές διαφωνίες στην Ουάσιγκτον, αποδυναμώνοντας την ικανότητα του Μπάιντεν να εκπληρώσει τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής στην παγκόσμια σκηνή. 

Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Κίνα - η οποία βλέπει εδώ και καιρό τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότητάς της με τις ΗΠΑ - μπορεί να μην βιάζεται να δει τον πόλεμο στην Ουκρανία να τελειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος πολέμου: Σενάριο ανακωχής τύπου Κορέας;