Η Βρετανία αναμένεται πιάσει το όριο της ανοσίας της αγέλης κατά του κορονοϊού την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με ένα υπολογιστικό μοντέλο του University College London (UCL) το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Daily Telegraph».
Βάσει του μοντέλου αυτού, το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει μέχρι τις 12 Απριλίου –ημερομηνία που ξανανοίγουν καταστήματα λιανεμπορίου, εστιατόρια, πάρκα και ζωολογικοί κήποι - προστατευτικά αντισώματα κατά της COVID-19 –παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ ημερών του Imperial College ότι μόλις 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.
Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά μια ασθένεια να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή αρκετός αριθμός ανθρώπων έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή ανέρρωσε από τη νόσο και συνήθως υπολογίζεται στο 70-75% του πληθυσμού.
Η ανοσία αγέλης δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ασθένειες, αλλά μόνο σε όσες είναι μεταδοτικές, που μπορούν δηλαδή να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο. Ο τέτανος, για παράδειγμα, είναι μολυσματικός αλλά όχι μεταδοτικός, επομένως δεν ισχύει η ανοσία αγέλης.
Η ανοσία αγέλης αναγνωρίστηκε ως φυσικό φαινόμενο στη δεκαετία του 1930, όταν παρατηρήθηκε ότι αφού ένας σημαντικός αριθμός παιδιών είχαν γίνει άνοσα στην ιλαρά, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνονταν προσωρινά μεταξύ των ευάλωτων παιδιών.
Τα στοιχεία του Imperial College συνεκτιμήθηκαν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης SAGE, η οποία άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι μια πλήρης άρση του lockdown στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάνω από χίλιους θανάτους ημερησίως το καλοκαίρι και να φέρει ξανά στα όρια της κατάρρευσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Από το μοντέλο του UCL συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου – ημερομηνία που έχει καθορίσει ως στόχο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το απαγορευτικό καθώς αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία.
Οι επίσημοι υπολογισμοί, από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία.
Έκτοτε όμως άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.
Η Telegraph αναφέρει ότι θα έχουν υπάρξει επίσης περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, άτομα που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα λόγω άλλων κορονοϊών και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντιγόνων.
«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του βρετανικού πανεπιστημίου, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης».