Μακρόν: Θα ορίσω πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες - Δεν παραιτούμαι
( Ludovic Marin, Pool via AP, File)
( Ludovic Marin, Pool via AP, File)

Μακρόν: Θα ορίσω πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες - Δεν παραιτούμαι

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας μέχρι και την λήξη της πενταετούς εντολής που έλαβε από τον λαό, έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, στον απόηχο της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα διορίσει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση «γενικού συμφέροντος»

«Η εντολή που μου αναθέσατε με δημοκρατικές διαδικασίες είναι πενταετής και θα την ασκήσω πλήρως μέχρι τη λήξη της», διαβεβαίωσε ο Μακρόν στο διάγγελμά του. «Η ευθύνη μου απαιτεί τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών μας, της ανεξαρτησίας της χώρας μας και της προστασίας όλων σας», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ τον Mισέλ Μπαρνιέ», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Μακρόν «για το έργο που έχει επιτελέσει για τη χώρα μας, για την αφοσίωσή του και για την επιμονή του, καθώς η κυβέρνησή του έδειξε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, επέκρινε με δριμύτητα τους βουλευτές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς οι οποίοι όπως είπε αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ καταλόγισε στις ηγεσίες τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι προεδρικές εκλογές του 2027. Ανέφερε επίσης πως προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώνοντας από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών την ενίσχυση των πολιτικών άκρων. Σημείωσε ωστόσο ότι η κίνηση του δεν έγινε κατανοητή.«Ο Μισέλ Μπαρνιέ έπεσε επειδή η ακροδεξιά και η ακροαριστερά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο», καταγγέλλει ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Δεν θα αναλάβω ποτέ την ευθύνη για την ανευθυνότητα των άλλων». 

Θεωρώντας ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ψήφισε «μια πρόταση μομφής που έλεγε το αντίθετο από το πρόγραμμά του», ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε το ακροδεξιό κόμμα ότι «επέλεξε την αταξία».

«Σκέφτονται μόνο ένα πράγμα: τις προεδρικές εκλογές, για να τις προετοιμάσουν, να τις προκαλέσουν, να τις επισπεύσουν», δήλωσε με νόημα ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ορίσει πρωθυπουργό«τις επόμενες ημέρες». «Θα αναλάβω να σχηματίσω μια κυβέρνηση γενικού συμφέροντος που θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενός τόξου διακυβέρνησης που μπορεί να συμμετέχει σε αυτό ή, τουλάχιστον, που αναλαμβάνει να μην το λογοκρίνει», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε τη δύναμη της Γαλλίας και απηύθυνε έκκληση για ενότητα. «Όπου η χώρα είναι ευάλωτη πρέπει να ανοικοδομηθεί. Όπου υπάρχει κακή συμπεριφορά, πρέπει να επαναφέρουμε τη σοφία, και όπου υπάρχει χώρος για άγχος και απελπισία, πρέπει να φέρουμε την ελπίδα. Τα καταφέραμε και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε στον κόσμο. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», κατέληξε.

Η απάντηση της Μαρίν Λεπέν

Με ανάρτησή της στο X, η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, έδωσε απάντηση στο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε ότι «Τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα έχουν ενωθεί για να δημιουργήσουν ένα 'αντιδημοκρατικό μέτωπο'».

«Μια μικρή υπενθύμιση στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος: η λογοκρισία δεν είναι αντιδημοκρατική, προβλέπεται από το Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας μας», τόνισε στην ανάρτησή της.

Η φωτογραφία Μακρόν - Μπαρνιέ στα social media αμέσως μετά το διάγγελμα

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προς τον γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Μισέλ Μπαρνιέ για τη δουλειά που έχει κάνει για τη χώρα μας, για την αφοσίωση και την επιμονή του», ανέφερε.

Παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Μπαρνιέ

Ωστόσο, ο Μακρόν ζήτησε από τον Μπαρνιέ να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης», τόνισε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Γαλλία: Το 54% ζητά την παραίτηση Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Την παραίτηση του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα στο 2025 ζητά το 54% των Γάλλων σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Cluster17. 

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Le Point και διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ της κατάθεσης πρότασης μομφής τη Δευτέρα και την πτώση χθες της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, το 54% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της παραίτησης του Μακρόν, ένα ποσοστό που αντανακλά μια απόρριψη της εκτελεστικής εξουσίας και μια γενικευμένη απογοήτευση από τους θεσμούς.

Την ιδέα των πρόωρων προεδρικών εκλογών - που έχουν προγραμματιστεί για το 2027 -, υποστηρίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα πιο «αντισυστημικά» εκλογικά σώματα, ένα «τόξο διαμαρτυρίας» που διατρέχει τόσο μεγάλο μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Αντίθετα, οι μετριοπαθείς Γάλλοι ψηφοφόροι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη λύση: το 78% των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών, το 69% των ψηφοφόρων της γκωλικής Δεξιάς των Ρεπουμπλικανών και το 96% των ψηφοφόρων της παράταξης Μακρόν, επιθυμούν να ολοκληρώσει τη θητεία του ο ένοικος του Ελυζέ, που άλλωστε απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησής του μόλις προχθές.

Μολονότι η πλειοψηφία των Γάλλων φαίνεται να επιθυμεί ταχεία αλλαγή, τα εκλογικά σώματα των παραδοσιακών κομμάτων, υπερασπίζονται τη θεσμική σταθερότητα, μια ένταση που τροφοδοτεί την αυξανόμενη πολιτική πόλωση, όπου οι ίδιοι οι θεσμοί γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει το Le Point. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι Γάλλοι τοποθετούνται εδώ όχι μόνο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά σε μια ευρύτερη λογική σχέσης με τους θεσμούς: οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι θέλουν σταθερότητα ακόμα και όταν δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον πρόεδρο», εξηγεί ο Στεφάν Φουρνιέ, πολιτικός αναλυτής του Cluster17.

Διχασμένοι οι Γάλλοι 

Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση οι Γάλλοι εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι αναφορικά με την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, την οποία το 26% αποδίδει στην «κακή αρχική επιλογή» του Μακρόν στον διορισμό του πρωθυπουργού του.

Για τον Φουρνιέ το ποσοστό αυτό «ασκεί κάποια πίεση στον Emmanuel Macron στην επιλογή που θα πρέπει να κάνει ξανά τις επόμενες ώρες. Οι Γάλλοι τείνουν πάντα να περιμένουν από τον πρόεδρό τους να κάνει θαύματα».

Η ίδια η υιοθέτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ διχάζει το εκλογικό σώμα με το 47% να την κρίνει θετικά και το 41% να εκφράζει αντίθετη γνώμη. Διχογνωμία επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών (50% υπέρ, 50% κατά), αλλά και της ίδιας της ακροδεξιάς, όπου το 56% τάσσεται υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης και το 39% είναι αντίθετο.

Αυτοί οι διαχωρισμοί μαρτυρούν την αδυναμία των κομμάτων να κινητοποιήσουν τη βάση τους γύρω από μια ξεκάθαρη γραμμή και να ενώσουν το εκλογικό τους σώμα, «ιδιαίτερα επειδή η Εθνική Συσπείρωση έχει σήμερα ένα πολύ ετερογενές εκλογικό σώμα που συγκεντρώνει έναν ριζοσπαστικό σκληρό πυρήνα και ένα παραδοσιακό δεξιό εκλογικό σώμα», ρίνει ο Φουρνιέ.

Ταυτόχρονα οι οι Γάλλοι απορρίπτουν όπως φαίνεται τις οπορτουνιστικές πολιτικές συμμαχίες. Το 19% των ερωτηθέντων πνέει μένεα κατά της περιστασιακής σύμπραξης της ακροδεξιάς με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), ενώ μόλις το 13% κρίνει τον Μπαρνιέ άμεσα υπεύθυνο για το ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την αντιπολίτευση. Αυτή η κατανομή ευθυνών αντανακλά μια αυξημένη δυσπιστία προς ολόκληρη την πολιτική τάξη με το 40% των Γάλλων να θεωρεί ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. «Η μοιρολατρία σε συνδυασμό με την ανησυχία είναι πράγματι πιθανό να συνοδεύει την αυξανόμενη δυσπιστία των ψηφοφόρων προς τους πολιτικούς» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής του Cluster17.