Δίκτυο 6.000 ατόμων στην Ευρώπη για την εξόντωση των αντιπάλων του

Δίκτυο 6.000 ατόμων στην Ευρώπη για την εξόντωση των αντιπάλων του

Στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει σε πανευρωπαΐκή κλίμακα ένα δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα επιχειρούν να εξουδετερώσουν όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του, καταλήγουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ σε βιβλίο που εξέδωσαν υπό τον τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη», (Les Loups aiment la brume).

 

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το πώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, δηλαδή οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η εφημερίδα Le Monde, της οποίας ανταποκριτής στην Τουρκία υπήρξε ο ένας εκ των συγγραφέων, ο Ζιλιόμ Περιέ (σ.σ. η Λορ Μαρσάν ήταν της Figaro) αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του.

Πρόκειται για έναν "ιστό αράχνης" που έχουν πλέξει οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη, αναφέρει η εφημερίδα. Υπογραμμίζει επίσης πως πρόκειται για μια ομάδα 6.000 ατόμων η οποία είναι ένα μείγμα μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.α. που από κοινού ανήκουν στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με την προσθήκη μιας θρησκευτικής διάστασης.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως, αναφερόμενοι ειδικότερα στη ΜΙΤ, οι δυο δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού κόμματος PKK, η οποία έγινε σε ένα διαμέρισμα στη οδό Lafayette του Παρισιού, στις 9 Ιανουαρίου του 2013. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτό που αφηγείται το βιβλίο είναι το κίνημα αναδίπλωσης της Τουρκίας μέσα στον ίδιο της τον εαυτό.Μιας «οθωμανικής» Τουρκίας που βλέπει τον εαυτό της ως κέντρο μιας αυτοκρατορίας που πρέπει να ανοικοδομηθεί.

Δίκτυο και στην Ελλάδα
 
 
Αστυνομικός αξιωματούχος που είχε αποσπαστεί στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας είχε στήσει μια επιχείρηση συγκέντρωσης στοιχείων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που στόχευε ανθρώπους και επιχειρήσεις που η Άγκυρα πιστεύει ότι έχουν σχέσεις με γκιουλενιστές. 

Την αποκάλυψη έκανε προ ημερών το Nordic Monitor που επικαλείται μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που εστάλη από την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 σε σχεδόν 12 επαρχιακά αστυνομικά τμήματα της Τουρκίας. 

Στο έγγραφο, που έχει τον χαρακτηρισμό απόρρητο, αναφέρονται έξι επιχειρήσεις όπως εστιατόριο, εμπορικό, μεσιτικό γραφείο και γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 13 πολίτες. 

Η Nordic Monitor αναφέρει ότι από το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε νέα θέση στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές που υπό τον τίτλο του Συμβούλου του Υπουργείου Εσωτερικών τοποθετούνταν σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτήν την θέση στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας καλύπτει ο αξιωματικός της αστυνομίας Ουιγκάρ Ελμαστατσί, ένας «ακροδεξιός εθνικιστής» που μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής του τμήματος αεροπορία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας. Αναφέρεται ότι έχει συνεργαστεί με τον Σελτσούκ Μπαιρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν που διοικεί την εταιρεία που φτιάχνει τα ομώνυμα drones. 

«Η τοποθέτηση του Ελμαστατσί δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της Τουρκικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ», τονίζεται ενώ επισημαίνεται ότι η κατασκοπεία δεν συνάδει με το νόμο που διέπει τις σχέσεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.