Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για εκεχειρία στη Γάζα. Έπειτα από τη νέα άλλα άκαρπη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα επισκεφθεί το Ιράν τις ερχόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Tasnim.
Το Κατάρ μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν ως μεσολαβητές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας και να τελειώσει ο δεκάμηνος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν έφυγε από το Κατάρ προχθές, Τρίτη, με τη συμφωνία να παραμένει μέχρι στιγμής σε αοριστία.
«Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι προγραμματίζεται να διαβουλευθεί με Ιρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, για διμερή και σημαντικά περιφερειακά θέματα», ανέφερε το Tasnim.
Το Ιράν έχει υποσχεθεί να ανταποδώσει την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, την ευθύνη για την οποία επέρριψε στο Ισραήλ.
Στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα οι μεσολαβητές
Οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ, επιστρέφουν στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Αν δεν μπορέσουν να πείσουν τη Χαμάς να συμμετάσχει, μπορεί να μην έχουν άλλες επιλογές, αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Τεχεράνης.
«Δεν ξέρουμε αν ο Σινουάρ θέλει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους με γνώση της στάσης του Ισραήλ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. «Αλλά αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία, υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να επιτεθεί και αυτό να κλιμακωθεί σε μια πλήρη αντιπαράθεση».
Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του - τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Χαμάς, τους Υεμενίτης Χούθι, Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Υπάρχει ακόμα ελπίδα;
Σύμφωνα με το Politico, οι αξιωματούχοι προσπαθούν παρασκηνιακά να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τη Χαμάς να συμφωνήσει - τόσο κεκλεισμένων των θυρών όσο και δημόσια - με την πρόταση.
Η διαπραγμάτευση με τη Χαμάς είναι γνωστό ότι αποτελεί δύσκολη διαδικασία, καθώς η ηγεσία της στην Ντόχα συχνά είτε διαφωνεί με τα μέλη της στη Γάζα είτε δυσκολεύεται να επικοινωνήσει αποτελεσματικά μαζί τους.
Άλλωστε, η Χαμάς έχει συχνά διαιωνίσει δημοσίως με συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός προτού συμφωνήσει αυθόρμητα σε αυτές, και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να συμβεί και τώρα αυτό. Ωστόσο, η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν να διαφωνούν σε αρκετούς από τους όρους της πρότασης.
Ο Άντριου Μίλερ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός του Αμερικανού ΥΠΕΞ μέχρι τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία θα «απαιτηθεί πρόσθετη κινητοποίηση τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ».