Στις κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ να επιβάλλει στην Τουρκία αναφέρεται η αγγλόφωνη έκδοση της Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά θα μπορούσαν να επιβληθούν και κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΕ παραμένει προσεκτική καθώς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, πέρα από τη λίστα των ενδεχόμενων κυρώσεων που πρότεινε το άτυπο συμβούλιο των ΥΠ ΕΞ στα τέλη Αυγούστου, έχει αναλάβει και την αποστολή της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ώστε να την πείσει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την πλευρά τους η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν για να μην καθυστερήσει η διαδικασία της οριστικής κατάρτισης της λίστας κυρώσεων, με τη Λευκωσία να απειλεί προχθές ανοικτά με βέτο στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, αν δεν ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και για την Άγκυρα,
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπορέλ έχει αναφέροι ότι οι κυρώσεις που εξετάζονται θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας, «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιλαμβάνει και την τελωνειακή ένωση που διευκολύνει την αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, και για οποία την Άγκυρα να έχει ζητήσει από καιρό τη διεύρυνσή της.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, όμως άλλα κράτη μέλη δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα τέτοιο βήμα.
«Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά η DW.