DW: Υπερδραστήριος στο Ουκρανικό ο Μακρόν - Στο βάθος οι προεδρικές εκλογές

DW: Υπερδραστήριος στο Ουκρανικό ο Μακρόν - Στο βάθος οι προεδρικές εκλογές

Με την υπερδραστηριότητά του στο εξωτερικό, ως προεδρεύων και της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ο Εμμανουέλ Μακρόν σχηματίζει την εικόνα ότι για εκείνον η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι πιο πάνω ακόμα και από την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, την ώρα που στη Γαλλία έχει φουντώσει η προεκλογική καμπάνια για την προεδρία, δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο του Απριλίου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Με στόχο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Μόσχα και την Τρίτη το Κίεβο για τετ α τετ συναντήσεις με του ομολόγους του. Έχουν προηγηθεί πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στο εσωτερικό όμως, η στάση του Μακρόν έχει εξοργίσει τους αντιπάλους του, καθώς ως μη υποψήφιος, δεν του καταμετράται ο χρόνος ομιλίας και παρεμβάσεών του στα ΜΜΕ. Με ένα ποσοστό που κινείται γύρω στο 24% στις σφυγμομετρήσεις, διατηρεί από καιρό και με απόσταση την πρώτη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους, με το περιβάλλον του να εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα ντιμπέιτ για τον πρώτο γύρο.

Υπογραφές στήριξης

Κύριο μέλημα των υποψηφίων είναι να συγκεντρώσουν ως τις 4 Μαρτίου τις απαραίτητες, σύμφωνα με το νόμο, 500 υπoγραφές υποστήριξης από δημάρχους, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογή. Παρότι «μη υποψήφιος» ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη ξεπεράσει με 529 υπογραφές, ενώ η Μαρίν Λεπέν κάνει αγώνα έχοντας συγκεντρώσει μόλις τις 35.

Ως επίδειξη υπεροχής στο προεκλογικό αγώνα, παρ' ότι επίσημα δεν μετέχει, το περιβάλλον Μακρόν επιδιώκει να ξεπεράσει ακόμη και τις 1.000 υπογραφές. Για σκάνδαλο και αντιδημοκρατική διαδικασία κάνουν λόγο πολλοί, αφού έτσι μειώνονται οι δυνατότητες υπογραφών για τους μικρότερους.

Το θέμα των υπογραφών, που έχει καθιερωθεί από εποχής Σάρλ Ντε Γκωλ, επανέρχεται σε κάθε εκλογική διαδικασία για την προεδρία. Η αναγκαιότητα μεταρρύθμισής του μοιάζει ιδιαίτερα έντονη αυτή τη φορά με δεδομένο ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να αναφέρουν ονομαστικά ποιον από τους υποψήφιους υποστηρίζουν. Κάτι που γίνεται πιο δύσκολο, όταν πρόκειται για τους δύο ακροδεξιούς υποψήφιους.