Παραμένει «πολύ μεγάλο το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσαν σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι σήμερα, σύμφωνα με την βρετανική Ιndependent, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να έχει διάθεση για συμβιβασμούς.
«Εκείνοι... που είδαν τον πρόεδρο Πούτιν να απευθύνεται προς το [ρωσικό] έθνος χθες, θα είναι δικαιολογημένοι να πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν έχει διάθεση συμβιβασμού», τόνισε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
«Και οι δύο πλευρές τις παίρνουν στα σοβαρά, αλλά υπάρχει ένα πολύ, πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των εν λόγω θέσεων», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
Παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει την περιορισμένη πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν έδειξε ελάχιστα σημάδια υποχώρησης κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας στην οποία έκανε λόγο για «προδότες και αποβράσματα» στο εσωτερικό της χώρας του που βοήθησαν τη Δύση και είπε ότι ο ρωσικός λαός «θα τους φτύσει σαν σκνίπες».
Σύμφωνα με το Reuters, ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι ένα «μοντέλο» νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα πρόσφερε στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ένας άλλος δυτικός αξιωματούχος είπε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα είναι εγγυητής ασφάλειας ήταν το αντικείμενο συνομιλιών με διεθνείς εταίρους, αλλά ήταν σημαντικό να καθοριστούν οι όροι, ενώ ερωτηθείς για τον ρόλο της Κίνας στη σύγκρουση και την προθυμία της να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι πιστεύουν πως η απάντηση της Κίνας βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία διαμόρφωσης.
«Η ηγεσία τους θα ήθελε να υποστηρίξει τη Ρωσία, αλλά γνωρίζουν όλο και περισσότερο... πρώτον πόσο άσχημα πηγαίνει αυτό αυτή τη στιγμή η κατάσταση και δεύτερον θα υποστεί πλήγματα εάν συνδεθεί με το ρωσικό στρατόπεδο», είπε αξιωματούχος. «Είναι μια σύνθετη εικόνα και σε καμία περίπτωση στατική», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από προηγούμενες αναφορές ότι οι δύο χώρες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα σήμαινε ότι το Κίεβο θα κηρύξει ουδετερότητα και θα αποδεχτεί τα όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.
Θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί ότι δεν θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σε άλλες εξελίξεις, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε ότι υπάρχουν «πολύ, πολύ ισχυρές αποδείξεις» για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από αυτά.