Ενόψει της έναρξης της αναρριχητικής σαιζόν για το 2024 στο Έβερεστ, το Νεπάλ ανακοίνωσε την υποχρέωση για τους ορειβάτες να χρησιμοποιούν τσιπ εντοπισμού κατά την ανάβασή τους στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων.
«Φημισμένες εταιρείες τα χρησιμοποιούσαν ήδη, αλλά τώρα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ορειβάτες», δήλωσε στο CNN ο Ρακές Γκουρούνγκ, διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ. «Αυτό θα μειώσει τον χρόνο έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος», εξήγησε.
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι ορειβάτες θα πληρώνουν 10-15 δολάρια ο καθένας για την ενοικίαση των τσιπ, τα οποία θα ράβονται στα μπουφάν τους. Μόλις ο ορειβάτης επιστρέψει, το τσιπ θα αφαιρείται, θα επιστρέφεται στην κυβέρνηση και θα αποθηκεύεται για τον επόμενο.
Τα τσιπ εντοπισμού χρησιμοποιούν σύστημα GPS για την ανταλλαγή πληροφοριών με τους δορυφόρους.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να ανέβουν τα 8.849 του Έβερεστ επιλέγουν τη διαδρομή μέσω Νεπάλ, πληρώνοντας 11.000 δολάρια ο καθένας μόνο για την άδεια αναρρίχησης. Αν προστεθούν οι τιμές του εξοπλισμού, των τροφίμων, του συμπληρωματικού οξυγόνου, των οδηγών Σέρπα κλπ., το συνολικό κόστος της ανάβασης ξεπερνά τα 35.000 δολάρια/32.314 ευρώ, αναφέρει το CNN.
Οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ και η χώρα έχει σημαντικά έσοδα από τον ορειβατικό τουρισμό. Η ανάβαση στο Έβερεστ μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες, με το «παράθυρο» για την ανάβαση - λόγω καιρικών συνθηκών - να διαρκεί πολύ λίγες ημέρες, συνήθως στα μέσα Μαΐου.
Πέρυσι, το Νεπάλ έδωσε 478 άδεις αναρρίχησης, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το CNN. Δώδεκα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο βουνό, ενώ άλλοι πέντε παραμένουν αγνοούμενοι. Οι διασώσεις στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι επικίνδυνες, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Πηγή: CNN