Μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες πλήρους δημοκρατία ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ζει υπό τον ζυγό αυταρχικών καθεστώτων, διαπιστώνει η φετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.
Η παγκόσμια μέση βαθμολογία των 5,37 στα δέκα, με βάση τους παραπάνω δείκτες, είναι η χαμηλότερη που καταγράφηκε από τον δείκτη που ξεκίνησε το 2006.
H έρευνα βαθμολογεί την κατάσταση της Δημοκρατίας σε 167 χώρες βάσει πέντε παραγόντων – εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».
Όπως σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ, υπεύθυνη της έρευνας, «δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία».
Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ. Η χώρα μας κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών, με βαθμολογία 7,39 στα 10.