Εκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής που διεξάγεται από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.
Μία ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα έδωσε την ευκαιρία να εκτεθούν οι διαφορές των απόψεων των ευρωπαίων ηγετών για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Ο στόχος είναι η υιοθέτησή του μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
«Εκτιμώ ότι είναι σε γνώση όλων μας η πολυπλοκότητα των προτάσεων και ο χρόνος που απαιτείται για να τα εξετάσουμε. Η συνάντησή μας την Παρασκευή θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, σε επόμενη συνάντηση με τη φυσική μας παρουσία», σημείωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του.
Και συνέχισε: «Τελικός μας στόχος είναι να φτάσουμε σε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε μέχρις ότου φτάσουμε στη συμφωνία και, κατά συνέπεια, οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Τα τέσσερα «αγκάθια»
Ποια είναι, όμως, τα σημεία που εμποδίζουν την πρόοδο και την εξεύρεση της χρυσής τομής; Κι εδώ, η προαναφερθείσα επιστολή είναι περιεκτική και αποκαλυπτική, ορίζοντας τα τέσσερα πιο σημαντικά από αυτά. Και ιδού ποια είναι αυτά, όπως ακριβώς τα διατυπώνει η επιστολή:
Το μέγεθος και η διάρκεια διάφορων παραμέτρων και δράσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καλύτερος τρόπος να δοθεί η βοήθεια και το ζήτημα των επιδοτήσεων και των δανείων.
Τα ερωτήματα που αφορούν τους όρους και τη διαχείριση.
Το μέγεθος και τη δομή του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου (επταετής προϋπολογισμός) και τη χρηματοδότησή του, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων πόρων και των επιστροφών».