Εκνευρισμός επικρατεί στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους μετά τη νέα ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο χθες απέρριψε οριστικά και αμετάκλητα τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, με 391 ψήφους έναντι 242 υπέρ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. απέδωσε όλη την ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι έπειτα και από τη χθεσινή ψηφοφορία, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρει τη λύση.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να θέλει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με συντεταγμένο τρόπο, αυτή η συνθήκη είναι - και θα παραμείνει - η μοναδική δυνατή συνθήκη», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Απαντώντας μάλιστα στο ενδεχόμενο παράτασης του Brexit, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει το Λονδίνο, o Μπαρνιέ δήλωσε: «Γιατί να επεκτείνουμε αυτές τις συζητήσεις; (...) Η συζήτηση για το άρθρο 50 ολοκληρώθηκε. Έχουμε τη συμφωνία απόσυρσης. Είναι εδώ».
Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.
Ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ ήταν πιο σκληρός αφού υποστήριξε ότι η EE θα πρέπει να απορρίψει αίτημα της Βρετανίας για παράταση της προθεσμίας του Brexit εκτός «εάν οι Βρετανοί βουλευτές συσπειρωθούν γύρω από έναν σαφή στόχο για το τι θέλουν να επιτύχουν».
Οι δηλώσεις των ευρωπαϊκών αξιωματούχων αλλά και τα όσα μεταδίδουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ δείχνουν ότι ο εκνευρισμός στις τάξεις τους είναι κάτι παραπάνω από διάχυτος αφού θεωρούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή έκαναν όσες περισσότερες παραχωρήσεις μπορούσαν προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ικανοποιώντας την τελευταία δραματική της έκκληση λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία της Τρίτης. Παράλληλα, υπάρχουν απόψεις όπως του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Γκι Φερχόφσταντ οι οποίοι θεωρούν ότι μια πιθανή παράταση του Brexit μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου (23-26) θα επέτρεπε στους υποστηρικτές του να μονοπωλήσουν την ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση.
Ανήσυχο το Βερολίνο
Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και από το Βερολίνο με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία προειδοποίησε ότι οι επιλογές για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιοριστεί κι άλλο ύστερα από την απόρριψη από τους Βρετανούς βουλευτές της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η ΕΕ. «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου (για τη Βρετανία), αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να πει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μόνο μετά τις επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας εκτίμησε ότι το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία, μοιάζει όλο και πιο πιθανό. «Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.
AP Photo