Το Ινστιτούτο Unirule of Economics ιδρύθηκε το 1993 την εποχή του πρόεδρου Ζιανγκ Ζεμίν από τους οικονομολόγους Μάο Γιούσι και Σενγκ Χονγκ, με σκοπό να προωθήσει τις αρχές του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων πολιτικών και οικονομικών.
Για πολλά χρόνια, οι ιδέες που έδιναν οι ερευνητές του (προερχόμενοι από πανεπιστήμια της Δύσης) βοηθούσαν τη χώρα να ξεπεράσει ή τουλάχιστον να ανακουφιστεί τις δεκαετίες «αναγκαστικής φτώχειας» που είχε επιβληθεί από το Κομμουνιστικό καθεστώς. Το Unirule το όνομα του οποίου σημαίνει universal values (καθολικές αρχές) προωθούσε την ελευθερία της ιδιοκτησίας, του Τύπου και της έκφρασης.
Η άνοδος στην εξουσία του Σι Τζινπίνγκ αποτέλεσε όμως της αρχή του τέλους καθώς από το 2012 με διάφορους τρόπους οι τοπικές αρχές πίεζαν για το κλείσιμο του Ινστιτούτου. Αρχικά ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε κάνει έξωση στο Ινστιτούτο αναγκάζοντας τους ερευνητές να δουλεύουν μέχρι και από τοπικά καφέ μέχρι να βρουν νέο χώρο. Από το 2017, είχε απαγορευτεί στην ενδοχώρα της Κίνας η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και στις δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου.
Το 2018, ένας από τους βασικούς ερευνητές του, ο Χου Ζανγκρούν, δημοσίευσε ένα πόνημα στο οποίο ασκούσε κριτική βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ως αποτέλεσμα έχασε την θέση του στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά.
Πριν ένα μήνα, η διεύθυνση του Unirule ενημερώθηκε ότι θα σταματήσει η λειτουργία του γιατί δεν πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να της γνωστοποιηθούν οι εν λόγω προδιαγραφές.
Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών στην Ελλάδα Αλέξανδρος Σκούρας τόνισε ότι «το κλείσιμο του Ινστιτούτου που ιδρύθηκε από έναν θρύλο του φιλελευθερισμού τον Μάο Γιουσι ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον Μάο Τσε Τουνγκ και αποτελούσε πυλώνα των ελεύθερων ιδεών στην Κίνα πρέπει να προβληματίσει όλους τους Φιλελεύθερους σε Ελλάδα, Ευρώπη και Δύση γενικότερα».
Τα νέα είναι όντως ανησυχητικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Πεκίνο πιέζει ασφυκτικά κάθε ελευθερία στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ.