Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο επικράτησε καθαρά στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 46,7% των ψήφων και πέρασε με ευκολία στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.
Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας (TSE), ο Μπολσονάρο θα αναμετρηθεί στις 28 Οκτωβρίου με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Φερνάντο Αντάτζι -αντικατέστησε τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT)- ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 28,37% των ψήφων.
Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9. Στο Σάο Πάολο, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δεύτερη σε ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό Πολιτεία, έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.
Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρο να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.
Ο Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται. Στην πολιτεία Μπαϊα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο συγκέντρωσε σχεδόν 60%.
Ο Σίρο Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.
Μηδενική ανοχή στο «έγκλημα και την διαφθορά»
Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, υποσχέθηκε να εφαρμόσει πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».
«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρο σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook.
Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ορμή μετά την επίθεση με μαχαίρι που υπέστη πριν από έναν μήνα σε προεκλογική συγκέντρωση, η οποία ήταν σχεδόν μοιραία και τον εμπόδισε να συνεχίσει την εκστρατεία του.
Ο Μπολσονάρο καβάλησε το κύμα της οργής προς το πολιτικό κατεστημένο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς στον κόσμο αλλά και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία — το κράτος όπου διαπράττονται οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στην υφήλιο.
Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρο υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.
Σάλος από τις δηλώσεις περί «λεύκανσης της φυλής»
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του στρατηγού εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιου αντιπροέδρου του Μπολσονάρου περί «λεύκανσης της φυλής», δήλωση που έκανε αναφερόμενος στον εγγονό του το βράδυ του Σαββάτου.
«Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Μπραζίλια.
Η δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή ιθαγενών, διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες των οποίων κατήγγειλαν ένα ρατσιστικό σχόλιο.
Ο 65χρονος Χαμίλτον Μοουράο είναι γιος στρατηγού που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έκανε άφθονες εμπρηστικές δηλώσεις.
Είπε για παράδειγμα ότι είναι βάρος για τη Βραζιλία η κληρονομιά της «νωθρότητας των ιθαγενών» και της «ατιμίας των μαύρων», ή ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι «εργοστάσια για την παραγωγή απροσάρμοστων» που πληθαίνουν τις τάξεις «των λαθρέμπορων ναρκωτικών». Ο Χαΐρ Μπολσονάρου αποφάσισε κατόπιν να τον ανακαλέσει στην τάξη, επικρίνοντάς τον διότι μίλαγε πολύ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ