Έκρυθμη η κατάσταση λόγω lockdown και «μηδενικής Covid»

Έκρυθμη η κατάσταση λόγω lockdown και «μηδενικής Covid»

Παραμένει οξυμένη η κατάσταση σε ολόκληρη την Κίνα με τις σφοδρές αντιδράσεις κατά της πολιτικής της «μηδενικής Covid», ενώ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφτηκε ρεκόρ κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 40.000.

Δεν αναφέρθηκε θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη, ενώ επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας.

Οι τοπικές αρχές της Σανγκάη συλλαμβάνουν ανθρώπους σε χώρους διαμαρτυρίας, που τους θεωρούν «ύποπτους» αλλά και όποιον επιχειρεί να βγάλει φωτογραφία.

Στη Σανγκάη δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στην οδό Ουρούμτσι, όπου χθες είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, με αστυνομικό να εξηγεί ότι ένας εξ αυτών «δεν υπάκουσε στις εντολές μας». Οι αστυνομικοί επίσης απομάκρυναν από το σημείο άλλους που έφταναν εκεί και τους ζητούσαν να σβήσουν από τα κινητά τους τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει.

Η αστυνομία της πόλης δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πόσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επιπροσθέτως, έχουν τοποθετηθεί μπλε φράγματα στο δρόμο στη Σαγκάη το πρωί της Δευτέρας - στο σημείο όπου σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην κάνουν καμία αναφορά σε αυτές.

 

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε πληροφορία που αφορούσε αυτές τις κινητοποιήσεις είχε διαγραφεί σήμερα το πρωί. Στον ιστότοπο Weibo οι αναζητήσεις με τις λέξεις- κλειδί «ποταμός Λιανγκμά» και «οδός Ουρούμτσι» δεν παρουσίαζαν κανένα αποτέλεσμα.

Η αγγλόφωνη έκδοση των Global Times δημοσίευσε ένα άρθρο που στοχεύει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επειδή υποτίθεται ότι προκαλούσαν δυσαρέσκεια σχετικά με την πολιτική της Κίνας για μηδενικό Covid.

Παραθέτοντας έναν ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, γράφει: «Λόγω ιδεολογικών διαφορών, έχει γίνει σχεδόν ένστικτο των δυτικών χωρών και μέσων ενημέρωσης να επικρίνουν τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις με στόχο να ανατρέψουν τις τελευταίες με έγχρωμες επαναστάσεις».

Αλλά σε αυτό που κάποιοι μπορεί να ερμηνεύσουν ως έμμεση απάντηση στις διαμαρτυρίες, γράφει επίσης ότι τα μέτρα της χώρας για τον Covid «δεν είναι ποτέ στατικά» και «είναι υπό συνεχή προσαρμογή».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua τονίζει επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία των ανθρώπων κατά την εφαρμογή των πολιτικών Covid, ενώ η China Daily αναφέρει ότι οι τοπικές διοικήσεις καλούνται να «διορθώσουν τις κακές πρακτικές ελέγχου του Covid».

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, αίσθηση έχει προκαλέσει στους χρήστες του διαδικτύου και η καταγραφή drones να ψεκάζουν δημόσιους χώρους σε πόλη της Κίνας. «Drones CCP ψεκάζουν μη αναγνωρισμένα χημικά σε πόλεις» καθώς η πολιτική «Zero COVID» της χώρας προχωρά με πλήρη ισχύ», σύμφωνα με το @PJMedia_com.

Ο βρετανικός δημόσιος όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη κατά της δρακόντειας πολιτικής «zero COVID», συνελήφθη και «χτυπήθηκε από την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τη μεταχείριση την οποία υπέστη ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και του περάστηκαν χειροπέδες καθώς κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ρεπόρτερ «χτυπήθηκε» από αστυνομικούς την ώρα που εργαζόταν, ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος.

Ωστόσο, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι ο ρεπόρτερ του BBC δεν αποκάλυψε την ιδιότητά του.

Διαδηλώσεις σε Σανγκάη και Πεκίνο

Λόγω του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές και των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών. Όμως τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Κίνα εξαιτίας της καταστολής οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το σαββατοκύριακο στην Κίνα, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως στη Σαγκάη στο Πεκίνο, στην Καντόνα, την Τσεγκντού και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε στο τέλος του 2019 το πρώτο κρούσμα covid-19 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από τις αρχές στο πλαίσιο της μάχης κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως το BBC δεν έχει λάβει «καμία επίσημη εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέραν μιας δήλωσης δημοσίων λειτουργών, που τον άφησαν κατόπιν ελεύθερο, ότι τον συνέλαβαν για το καλό του, για να μην μολυνθεί (από τον SARS-CoV-2) εν μέσω του πλήθους». «Δεν θεωρούμε πως αυτή είναι αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.

Όπως αναφέραμε, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν, κρατώντας λευκά φύλλα σε σιωπηλή διαμαρτυρία, ενώ άλλοι ζήτησαν δημόσια να παραιτηθεί ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ.

Τα λευκά φύλλα χαρτιού έχουν γίνει ένα εμβληματικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τα οποία πολλοί αναφέρουν τώρα ως «επανάσταση λευκού χαρτιού», «επανάσταση λευκών φύλλων» ή «επανάσταση A4».

Κατά τη διάρκεια διάφορων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, είδαν άτομα να κρατούν ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Κάποιοι λένε ότι είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η λογοκρισία.

Σε ένα viral βίντεο που λέγεται ότι είναι από το Σάββατο, μια γυναίκα στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας του Ναντζίνγκ κρατούσε ένα λευκό κομμάτι χαρτί πριν το πάρει ένας άγνωστος άνδρας.

Σε ένα άλλο βίντεο αργότερα εκείνο το βράδυ, δεκάδες ακόμη φοιτητές εθεάθησαν στην πανεπιστημιούπολη να κρατούν κομμάτια λευκό χαρτί, να στέκονται σιωπηλοί. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο.

«Σίγουρα δεν υπήρχε τίποτα στα χαρτιά, αλλά ξέρουμε τι υπάρχει εκεί», είπε στο BBC μια γυναίκα που συμμετείχε σε διαδηλώσεις στη Σαγκάη το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Παράλληλα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πρωτεύουσες ευρωπαϊκών και μη χωρών.

Όπως και στο Λονδίνο, διαδηλώσεις φαίνεται να έχουν λάβει χώρα στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, το Τορόντο και ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ.

Μια ομάδα διαδηλωτών να στεκόταν έξω από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Κάποιοι κρατούσαν ένα αντίγραφο της πινακίδας του Wulumuqi Middle Road. Ο δρόμος στη Σαγκάη πήρε το όνομά του από την πόλη Ουρούμτσι, στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία σκότωσε 10 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα. 

Στο Άμστερνταμ πολλοί κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού - μια αναγνώριση της λογοκρισίας στην Κίνα.

Στο Δουβλίνο, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει κεριά και να βάζει λουλούδια σε ένα μνημείο στην πόλη. Παρόμοιες σκηνές απεικονίστηκαν επίσης στο Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμα:

Οργή λαού κατά της «Zero Covid» του Σι με πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής της «μηδενικής Covid»