Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσον αφορά την πρόληψη μολύνσεων, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών χωρίς ωστόσο αυτό να αποτυπώνεται σε νοσηλείες και θανάτους, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ynet, επικαλούμενο δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται το ισραηλινό μέσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου, το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό έπεσε στο 64%.
Στον αντίποδα, η προστασία έναντι της νοσηλείας και των σοβαρών ασθενειών παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας ήταν 98,2%, σε σύγκριση με το 93% από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Παρόμοια μείωση του ποσοστού καταγράφηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.
Αυτά τα στοιχεία είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πολύ πιο αργά, μετέδωσε το Ynet.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς. Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συστήσουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, ανέφερε η έκθεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, έχει άλλωστε δηλώσει ότι «πιθανότατα» θα χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 εντός 12 μηνών από την πλήρη εμβολιασμό.