Έντονη κριτική στη Ρωσία για το νέο διοικητή του στρατού ξηράς
AP
AP

Έντονη κριτική στη Ρωσία για το νέο διοικητή του στρατού ξηράς

Η Ρωσία διόρισε τον αντισυνταγματάρχη Αλεξάντερ Λάπιν αρχηγό του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της χώρας, μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, παρά τις έντονες επικρίσεις από κορυφαία «γεράκια» για τις επιδόσεις του στην Ουκρανία.

Ο Λαπίν, ο οποίος προηγουμένως ήταν διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, κατακεραυνώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τους πολεμοχαρείς συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Λίμαν στην ανατολική Ουκρανία, έναν βασικό κόμβο εφοδιασμού.

Η προαγωγή του -που μεταδίδεται ευρέως σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο- προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από τους κορυφαίους Ρώσους μπλόγκερ πολέμου που τηρούν συχνά επικριτική στάση απέναντι στην παραπαίουσα στρατιωτική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, πρώην ηγέτης των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, αμφισβήτησε τα διαπιστευτήρια του Λάπιν ως διοικητή και τον κατηγόρησε για τις βαριές ρωσικές ήττες πέρυσι κοντά στην πόλη Χάρκοβο. Η προαγωγή του είναι "για να το θέσω ήπια, μια παρεξήγηση", έγραψε ο Στρέλκοφ στο Telegram την Τρίτη.

Ένας άλλος διακεκριμένος πολεμικός μπλόγκερ, ο Βλάντλεν Τατάρσκι, δήλωσε ότι ο Στρέλκοβ έκανε λάθος που κατηγόρησε τον Λαπίν για τις ήττες στο Χάρκοβο, αλλά ότι η νέα του θέση ήταν ένας "άχρηστος" ρόλος που θα μιμείτο τη λειτουργία του Γενικού Επιτελείου.

Οι αλλαγές στο στράτευμα

Η προαγωγή του Λάπιν ακολουθεί άλλες σαρωτικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του 11μηνου πολέμου, κατά τον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, αλλά υπέστησαν μια σειρά οδυνηρών ηττών και υποχωρήσεων.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Ρωσία όρισε τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Σεργκέι Σουρόβικιν ως γενικό διοικητή των δυνάμεών της στην Ουκρανία, λίγο μετά  από αναφορές για απόλυση των διοικητών των ανατολικών και δυτικών στρατιωτικών περιφερειών.

Τον Αύγουστο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε απολυθεί μετά από μια σειρά ταπεινώσεων, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης της ναυαρχίδας του και της απώλειας οκτώ πολεμικών αεροσκαφών σε επίθεση σε ρωσική βάση στην Κριμαία.

Αφού η Ρωσία έχασε τη Λίμαν τον Οκτώβριο, ο Λάπιν δέχθηκε άγριες δημόσιες επικρίσεις από τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner, οι οποίοι έστειλαν αμφότεροι μονάδες στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του τακτικού στρατού.

Ο Καντίροφ δήλωσε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα μετάλλια από τον Λαπίν και να σταλεί στο μέτωπο με ένα όπλο για να ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα.

Ο Πριγκόζιν υποστήριξε τα σχόλια του Καντίροφ, λέγοντας: "Ο Λαπίν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Όλοι αυτοί οι μπάσταρδοι πρέπει να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο με αυτόματα όπλα».