Η Σερβία έδειξε σήμερα Σάββατο τους νέους κινεζικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλο στρατιωτικό υλικό που απέκτησε τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση, καθώς η χώρα επιχειρεί να «εξισορροπήσει» την εξωτερική της πολιτική, που έχει τεθεί στο στόχαστρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, κοινό και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης προσκλήθηκαν σε έκθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Batajnica κοντά στο Βελιγράδι, όπου κινεζικοί και γαλλικοί πύραυλοι ήταν παραταγμένοι δίπλα σε ελικόπτερα Airbus AIR.PA, drones οπλισμένα με κινεζικά αεροσκάφη και ρωσικά αεροσκάφη MIG-29.
Η Σερβία προσπαθεί να εξισορροπήσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη θρησκευτική, εθνική και πολιτική συμμαχία της με τη Ρωσία.
Το κινεζικό σύστημα άμυνας επιφανείας-αέρος FK-3
Το σύστημα Patriot, αγοράστηκε από το Βελιγράδι το 2019 και παραδόθηκε στις αρχές του μήνα. Η Σερβία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χειρίζεται το κινεζικό πυραυλικό σύστημα και τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-92A.
Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, περιόδευσε στην έκθεση, η οποία ήταν πλαισιωμένη από στρατιωτικούς διοικητές και παρακολούθησε επίδειξη με ανανεωμένα αεροσκάφη MIG-29 που δώρισε η Ρωσία στη χώρα το 2017.
«Ουδέτερη χώρα» η Σερβία
«Είμαι περήφανος για τον σερβικό στρατό, είμαι περήφανος για τη μεγάλη πρόοδο», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Θα ενισχύσουμε σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας... Η Σερβία είναι μια ουδέτερη χώρα και η Σερβία πρέπει να βρει λύσεις που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τον ουρανό και το κράτος της».
Η παράδοση του πυραυλικού συστήματος FK-3 ώθησε πολλές δυτικές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, να προειδοποιήσουν το Βελιγράδι ότι περίμενε από τη βαλκανική χώρα να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την ΕΕ αν ήθελε να γίνει μέλος.
Το Βελιγράδι έχει καταψηφίσει τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της. Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται στην πρώην σοβιετική τεχνολογία και η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές του.
Το Βελιγράδι εξαρτάται επίσης από τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία αναμένει να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων Rafale από τη Γαλλία μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, μια κίνηση που θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως ένδειξη της απομάκρυνσης του Βελιγραδίου από τη Ρωσία. Ανέφερε ότι η Σερβία διαπραγματεύεται επίσης να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Typhoon από τη Βρετανία.