Επίδειξη ισχύος από το Ιράν για να κρύψει τις αδυναμίες του στο εσωτερικό

Επίδειξη ισχύος από το Ιράν για να κρύψει τις αδυναμίες του στο εσωτερικό

Δεν ανελήφθη ευθύνη για τις τουλάχιστον τρεις ρουκέτες στην αεροπορική βάση Άιν αλ-'Ασαντ, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό οι επιθέσεις να πραγματοποιήθηκαν από υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις. Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ παραμένει πολυπλόκαμη. Το Ιράκ άλλωστε έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τους. Τον Γενάρη του 2020,  άλλωστε με αεροπορική επιδρομή αμερικανικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκε ο υποστράτηγος των ιρανικών δυνάμεων, Κασέμ Σολεϊμανί.

Παράλληλα κι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JPOA), το Ιράν ενημέρωσε τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ότι σχεδιάζει την παραγωγή ουρανίου με «βαθμό εμπλουτισμού 20%». Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφρασαν την κίνηση της Τεχεράνης ως μείωση του διαστήματος που μπορούν να παράξουν πυρηνικά όπλα. Με βάση τη συμφωνία του 2015, οι ΗΠΑ υπολόγιζαν πως έχουν ένα χρόνο περιθώριο, πριν το ιρανικό καθεστώς αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τώρα, το περιθώριο έχει μειωθεί σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του Ιράν βέβαια, η Τεχεράνη μπορεί να αισθάνεται πως είναι σε θέση ισχύος. Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αφήνοντας ένα κενό ισχύος που το Ιράν θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την εμπλοκή τους τον Κόλπο, ενώ το Ιράν αυξάνει την περιφερειακή του δράση.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στη σημερινή Jerusalem Post, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' θέλει να προσελκύσει κεφάλαια από τον σιιτικό κόσμο και πιστεύει πως η σύσφιγξη των σχέσεων με την Τεχεράνη, θα τον βοηθήσει. Είναι ένα κείμενο σε μία ιστορική εφημερίδα του Ισραήλ βέβαια και μένει να φανεί τι θα γίνει.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράν ωστόσο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Η νίκη του εκλεκτού του ισλαμικού κατεστημένου Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές δεν υπήρξε αναίμακτη, αφού το θεοκρατικό καθεστώς απέκλεισε όλους τους σημαντικούς πιθανούς αντιπάλους από τη διαδικασία. 

Σύμφωνα με το Al Monitor, εκτός από τη μεγαλύτερη αποχή ιστορικά, σημειώθηκε ρεκόρ άκυρων ψήφων, που ήταν περισσότερες από όσες ψήφους συγκέντρωσαν οι αντίπαλοι του Ραϊσί. Μάλιστα, στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονταν παράλληλα, σε τρεις μεγάλες πόλεις, στο Καράχ, το Χαμαντάν και το Αράκ, οι άκυρες ψήφοι υπερτερούσαν όλων των υποψηφίων του καθεστώτος.

Πλέον η κατάσταση για τον πληθυσμό στο Ιράν είναι αποπνικτική. Οι μαζικές διακοπές ρεύματος σε πολλές πόλεις λόγω της αδυναμίας του δικτύου οδήγησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες. Το ιρανικό καθεστώς ρίχνει βέβαια το φταίξιμο στις διεθνείς κυρώσεις που «του δένουν τα χέρια». Γίνεται όμως φανερό πως η ζοφερή πραγματικότητα στο εσωτερικό του οδηγεί το ιρανικό καθεστώς να εξωτερικεύει την αδυναμία του όλο και περισσότερο, καθώς δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που επηρεάζει τη χώρα.