Την άποψη ότι κορoνοϊός θα είναι εδώ για "πάντα" καθώς δεν είναι πιθανό να εξαλειφθεί εξέφρασε ο ο Σερ Πάτρικ Βάλανς επικεφαλής σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης για την πανδημία.
"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο που να σταματά εντελώς τη μόλυνση και είναι πιθανό αυτή η ασθένεια να εξελιχθεί σε ενδημική" είπε ο Βάλανς στη Βουλή των Κοινοτήτων.
"Ιστορικά, η δημιουργία ενός εμβολίου από το μηδέν χρειάστηκε κατά μέσο όρο 10 χρόνια και δεν είχε πάρει ποτέ κάτω από πέντε χρόνια" τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.
"Βρισκόμαστε τώρα στην εξαιρετική κατάσταση όπου υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια που βρίσκονται εν μέσω μεγάλων κλινικών μελετών σε όλο τον κόσμο. ... Θα γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες εάν έχουμε εμβόλια που πραγματικά προστατεύουν και πόσο καιρό προστατεύουν" πρόσθεσε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ένας Βρετανός επιστήμονας που συμμετέχει στην επιτροπή η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για τον κορονοϊό.
"Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για πάντα. Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να εξαλειφθεί", δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Τζον Έντμουντς, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE).
Αν και ο κορονοϊός θα βρίσκεται εδώ επ’ αόριστον, ο Έντμουντς είπε πως η προοπτική ενός εμβολίου προς τα τέλη του χειμώνα θα ήταν καλό να επηρεάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης τώρα.
"Αν υπάρξουν εμβόλια στο κοντινό μέλλον, κατά την άποψή μου, θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε και να κρατήσουμε τα περιστατικά όσο χαμηλά μπορούμε τώρα, επειδή θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον", είπε.
Η Βρετανία έχει υπογράψει συμφωνίες εφοδιασμού για έξι διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID-19, με 340 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών τεχνολογιών να έχουν εξασφαλιστεί.