Στην χορήγηση δανείων και όχι στις μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που έπληξε ο κορονοϊός εξακολουθεί να επιμένει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με μόνιμους υποστηρικτές τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
Ο Κουρτς μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που είχε με τους τελευταίους, έγραψε στο twitter: "Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας εν όψει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
"Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις πλέον πληττόμενες χώρες με δάνεια. Αναμένουμε ο επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός της Ε.Ε. περισσότερο να αντανακλά τις νέες προτεραιότητες παρά να αυξάνει το "ταβάνι" των δαπανών", υπογράμμισε ο συντηρητικός Αυστριακός ηγέτης.
Our position remains unchanged. We are ready to help most affected countries with loans. We expect the updated #MFF to reflect the new priorities rather than raising the ceiling.
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) May 18, 2020
Η θέση Κουρτς αποτελεί επί της ουσίας την απόρριψη του κοινού σχεδίου που ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο περιλαμβάνει Ταμείο 500 δισ. ευρώ και το οποίο θα έχει ως αντικείμενο επιχορηγήσεις και όχι δάνεια προς κράτη μέλη των οποίων η οικονομική ζωή έχει πληγεί ισχυρότερα από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή διότι διαφορετικά διακινδυνεύουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.
Εξάλλου σε σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας,αναφέρεται «Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και να στηρίζουμε τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω δανείων και όχι μέσω επιχορηγήσεων»,