Διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά την πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί επί της νέας θητείας Τραμπ θα συζητηθούν τα στρατηγικά βήματα που μπορούν να γίνουν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και οι προετοιμασίες για τις επισκέψεις αρχηγών κρατών που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
Επιπλέον, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις που αφορούν τις δύο χώρες, ιδίως η κατάσταση στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό.
Επίσης, ο Φιντάν θα τονίσει η σημασία της άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμησης.
Στη συνάντηση θα τονιστεί η ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ενώ θα συζητηθεί η σημασία της χρήσης της επιρροής των ΗΠΑ επί του Ισραήλ, αναφέρει το Anadolu.
Στο τραπέζι και τα F-35
Επιπλέον, θα γίνουν συζητήσεις για την άρση των κυρώσεων CAATSA και την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, την αντιμετώπιση των φραγμών στις διαδικασίες αμυντικών προμηθειών και ευθυγράμμιση της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας με τη γεωπολιτική πραγματικότητα αλλά και τον στόχο το διμερές εμπόριο να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια