Φωτογραφία Αρχείου
Επιστολή - διάβημα της προέδρου της Κυπριακής Βουλής για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» (vid)
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
Φωτογραφία Αρχείου

Επιστολή - διάβημα της προέδρου της Κυπριακής Βουλής για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» (vid)

Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε την Παρασκευή (19/07) επιστολή - διάβημα προς τους προέδρους των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του «Αττίλα» στη Μεγαλόνησο.

Συγκεκριμένα, η επιστολή κοινοποιείται - μεταξύ άλλων - και στους προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και άλλων χωρών. 

Ειδικότερα, στην επιστολή της, η πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει με τον πλέον έντονο τρόπο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την επί μισό αιώνα συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της, υπογραμμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου του 1974 γράφτηκε η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει παράλληλα ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπως και του διεθνούς δικαίου που όχι μόνο οδήγησε στην κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλ’ είχε ως τραγικές συνέπειες τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις διαρκείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του συνόλου του Κυπριακού λαού, προκαλώντας βαθιές πληγές στην κυπριακή κοινωνία.

Η πρόεδρος της Βουλής τονίζει στην επιστολή της ότι, παρά τους συνεχείς γύρους συνομιλιών και τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που καλούν, μεταξύ άλλων, για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και τη μη αναγνώριση οποιουδήποτε άλλου κυπριακού κράτους εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Η de facto διχοτόμηση της Κύπρου, αναφέρει η κ. Δημητρίου, παραπέμπει στις προκλήσεις που αναδύονται από τη μη εφαρμογή των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και καταμαρτυρεί ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν συνιστά δικοινοτική διαμάχη, ως το τουρκικό αφήγημα, αλλά αποτελεί διεθνές πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής.

Η πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Την επιστολή της Προέδρου της Βουλής συνοδεύει σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο ετοιμάστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των δράσεων του Σώματος για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974.





Πηγή: ΕΡΤNews