Γερμανοί πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα έχουν πέσει θύματα επίθεσης χάκερς, μεταξύ των οποίων και η Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αναφέρουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως μετέδωσε πρώτο το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, η επίθεση των χάκερς εκδηλώθηκε εναντίον πολυάριθμων πολιτικών και δημοσίων προσώπων από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD και δημοσιεύθηκαν προσωπικά δεδομένα καθώς και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων.
Το αρχείο για την Μέρκελ περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την Καγκελάριο, ανέφερε το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Οι διαρροές έγιναν μέσω του λογαριασμού στο Twitter, ο οποίος μοιράζεται δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφεται με όρους όπως "Security Researching" και "Satire & Irony" και έχει τώρα περισσότερους από 17.000 οπαδούς. Το τελευταίο tweet του λογαριασμού έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και περιέχει ένα σύνδεσμο που οδηγεί σε ενα μη προσβάσιμο blog, γράφοντας : «Jurgen Resch (εθνικός διαχειριστής για περιβαλλοντικές ενισχύσεις)» .
Όπως προέκυψε από μια πρώτη έρευνα, δεν υπάρχει διαρρεύσει κάποια ιστορία που συνιστά πολιτικό σκάνδαλο.
BSI: "Δεν υπάρχει ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα"
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) διερευνά αυτήν την υπόθεση "σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά", ανέφερε η υπηρεσία με ανάρτηση στο Twitter. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα", ανέφερε η BSI.
Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε παντως έκτακτη συνάντηση κρίσης το πρωί της Παρασκευής.
Hackerangriff auf Politiker: Das BSI pruft den Fall derzeit in enger Abstimmung mit weiteren Bundesbehorden intensiv. Das Nationale Cyber-Abwehrzentrum hat die zentrale Koordination ubernommen. Nach jetzigem Erkenntnisstand liegt keine Betroffenheit der Regierungsnetze vor.
— BSI (@BSI_Presse) 4 Ιανουαρίου 2019
Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν πως έχουν ζητήσει από την αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπείας NSA, προκειμένου να τις βοηθήσει να διερευνήσουν τις συνθήκες της κυβερνοεπίθεσης κατά των δεδομένων γερμανών πολιτικών, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας BSI στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξαν δεκάδες επιθέσεις 'χάκερς', οι οποίες υπήρξαν εν μέρει επιτυχείς. Όπως πρόσθεσε η BSI, μία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες στη Μπούντεσταγκ ήταν η μόνη που δεν επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις.