Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η εκπρόσωπος το υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας - αναφερόμενη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - πως «τα πρόσφατα σχόλια της Ελλάδας είναι προσπάθειες να βρει δικαιολογίες για την αντιρωσική της στάση», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, πρόκειται για «ακόμη μια προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».
Η ίδια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Tass, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία - που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια - μπαίνει στην ίδια μοίρα με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια».
«Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το οχυρό του Μεσολογγίου το 1825-1826 συγκρίνονται με τους Ναζί του τάγματος Αζόφ», σχολίασε εν συνεχεία.
«Μάλιστα μεταξύ των γενναίων υπερασπιστών υπήρχαν Ρώσοι φιλέλληνες, για τους οποίους στην πόλη έχει υψωθεί μνημείο», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «παρόμοιες συγκρίσεις ηχούν ιδιαιτέρως βλάσφημες στο πλαίσιο του ανιδιοτελούς αγώνα της Ελληνικής Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αντιμετωπίζοντας πολλές κατηγορίες, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα εναλλακτικό «όραμα», καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν «αποκλειστεί από τον χώρο ενημέρωσης της Ελλάδας», ανέφερε η Ρωσίδα αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «τα σχόλια της Ελλάδας είναι επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
Υποστήριξε ακόμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ελληνική ηγεσία αναπαράγει κοπιωδώς τις διαστρεβλωμένες ερμηνείες των ενεργειών της Ρωσίας, η οποία, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, στο γενικό πλαίσιο μεταξύ άλλων της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και στον κόσμο»
Και συμπλήρωσε: «Μας αποδίδουν αβάσιμα νεοαυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ρεβιζιονισμό, επιθετική κατοχύρωση κάποιων εδαφικών διεκδικήσεων, που πηγάζουν από τις ιστορικές φαντασιώσεις κάποιου. Ένας μακρύς κατάλογος αβάσιμων ισχυρισμών παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό και απροκάλυπτο τρόπο, η εναλλακτική άποψη έχει αποκλειστεί, καθώς από το ελληνικό ενημερωτικό πεδίο έχουν αποκλειστεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης».
«Οι νέες προκλήσεις, που προκύπτουν, δεν μένουν χωρίς επαρκείς απαντήσεις από τη ρωσική πλευρά», κατέληξε.