Την απειλή του για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, κατά δύο περιοχών στη Βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτηρίζει, επανέλαβε σήμερα Τετάρτη, ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ", δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει "βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές" της βόρειας Συρίας.
Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι συμμαχικές του PKK, αλλά υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό της Δύσης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
"Ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει η Τουρκία και ποιος θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτές, θα το δούμε", πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία "δεν θα περιμένει την άδεια" των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία. Επίσης την Τρίτη υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συμφωνία που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας προέβλεπε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης "απαλλαγμένης από την τρομοκρατία" κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Απαντήσεις για την προσπάθεια ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει μια "ειλικρινή" προσέγγιση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όσον αφορά τις ανησυχίες της και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει άποψη, αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.
Η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με την αιτιολογία ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν οργανώσεις που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές, όπως του PKK και των YPG.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί "καιροσκοπισμό", αλλά μάλλον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.