Η Ρωσία και η Ουκρανία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα τέσσερα από τα έξι σημεία διαπραγμάτευσης: την αποχώρηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα, τον στρατιωτικό αφοπλισμό και τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποιώντας ότι σήμερα θα έχει εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι και μέχρι τις αρχές της εβδομάδος με τον Πούτιν.
Αλλά, φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι τόσο ευέλικτη στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σημείωσε και πρόσθεσε πως τελικά ο Ζελένσκι έκανε ένα καλό βήμα στο θέμα του Ντονμπάς, κατά τη γνώμη του. «Μπορούμε να το ονομάσουμε έξυπνη ηγεσία» είπε για να συμπληρώσει ότι σκέφτηκε πως «πρέπει να πάω σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα».
Υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή ο Ερντογάν είπε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του για αυτή την εισβολή σε κάθε συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. «Φυσικά, μαζί με την Κριμαία, το Ντονμπάς, το Ντόνεσκ, το Λουχάνσκ κ.λπ., όλα αυτά έχουν γίνει πολλαπλασιαστής της Κριμαίας. Για 4 από τα 6 θέματα υπάρχουν θετικές προοπτικές από την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει θετική προσέγγιση για τα υπόλοιπα δύο».
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνει ο «αρχιτέκτονας της ειρήνης» και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, μετέδωσαν ότι ο Ερντογάν, είπε ότι θα τηλεφωνήσει στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντμίρ Ζελένσκι την Παρασκευή και θα μιλήσει με τον Πούτιν το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης. «Θα πρέπει να πούμε (τον Πούτιν) ότι πρέπει να είσαι ο αρχιτέκτονας του βήματος που πρέπει να γίνει για την ειρήνη», είπε ο Ερντογάν.
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα λέγοντάς του «κάνε μια τιμητική αρχή»», είπε ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος είχε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι.
Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποδυναμωθεί για χάρη ευκαιριακών πολιτικών υπολογισμών
Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «τόνισα τη σημασία του ρόλου του ΝΑΤΟ από τη στιγμή όπου άρχισε να κλιμακώνεται η κρίση. Εξέφρασα επίσης ξεκάθαρα τη θέση μας για τη διατήρηση της συνοχής του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποδυναμωθεί για χάρη ευκαιριακών πολιτικών υπολογισμών».
Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί. Διαπίστωσα ότι τόσο οι σύμμαχοι μας όσο και ο κόσμος το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο» και πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το είδαμε πολύ καθαρά. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Πολλοί από τους ηγέτες το εξέφρασαν αυτό κατά τις διμερείς συναντήσεις μας».
Νέες αγορές F-16 και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και τις νέες αγορές και πρόσθεσε: «Ο Μπάιντεν μου είπε: “Θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα και θα παρακολουθήσω το θέμα”. Ελπίζω ότι αν το αποτέλεσμα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των νέων F-16 που θα αγοράσουμε και αυτών που έχουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα των S400, ο Ερντογάν δήλωσε, «Όπως είπαμε αρχικά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει για εμάς, Τα S400 είναι δική μας ιδιοκτησία». Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία: «Το εξήγησα εδώ και πολύ καιρό. Αγοράζουμε περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το πυρηνικό μας εργοστάσιο μαζί με τη Ρωσία Όταν το λέω αυτό στον Μακρόν σήμερα, μου λέει “έχεις δίκιο”».
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα. Πρώτα απ ‘όλα, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου να παγώσουν το χειμώνα.. Είμαστε ένα κράτος με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Ο Μακρόν είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους ηγέτες που διαδραματίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ», είπε.
Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό», ο Ερντογάν είπε: «Σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν έγινε εγκεφαλικά νεκρό. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν μια πολύ ατυχής δήλωση. Βλέπω τον Μακρόν πολύ ενεργό σε συναντήσεις με την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες χώρες», είπε.
Για Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι: «Την προσεχή περίοδο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε απευθείας συνομιλίες, όχι με μεσάζοντες. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας, ας συνεχίσουμε έτσι».
Ισραήλ – Τουρκία
Ο Ερντογάν τόνισε ότι μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, είπε, έρχεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ. Ίσως είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για την Ανατολική Μεσόγειο.
Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στις διμερείς μας σχέσεις. Και πάλι, το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Ελπίζω ότι αυτό θα μας ανοίξει νέες πόρτες. Δεν θα το αποκαλύψω αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις συνομιλίες που έχουμε, θα μας ανοίξουν πολλοί διαφορετικοί τομείς ενέργειας, κατέληξε.