Ερντογάν σε G20: Θα προτείνει «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία και αναβολή της ένταξής της στο ΝΑΤΟ
AP / Khalil Hamra
AP / Khalil Hamra
Bloomberg

Ερντογάν σε G20: Θα προτείνει «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία και αναβολή της ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Το ειρηνευτικό του σχέδιο σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προτείνει το «πάγωμα» του πολέμου στις σημερινές θέσεις των δύο πλευρών, ενώ, επίσης, και την αναβολή των συζητήσεων για την ένταξη τους Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια, ως παραχώρηση προς το Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η τουρκική πρόταση ζητά, επίσης, τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς, όπου η Ρωσία ελέγχει σημαντικές εκτάσεις από το 2014.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν θα προτείνει να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση και να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικές προμήθειες ως αποζημίωση για τη συμφωνία της να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Θέλουν να αναβάλουν τις συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη τύχη των κατεχομένων εδαφών και να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός σε πρώτη φάση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επιπροσθέτως, οι πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχει δει εκθέσεις πληροφοριών που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, αν δεν σταματήσουν οι μάχες.

Η τουρκική πρόταση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από ορισμένους από τους συμμάχους του Κιέβου, οι οποίοι είναι ανήσυχοι επειδή η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κινδύνευε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. 

Το σκεπτικό της Δύσης έχει αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης βορειοκορεατικά στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Πούτιν και αυτό διαμόρφωσε τις απόψεις του Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτρέψει πυραυλικά πλήγματα κατά της Ρωσίας.

Οι εκτιμήσεις ορισμένων χωρών της G-20 δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται τελικά να στείλει στη Ρωσία έως και 100.000 στρατιώτες.