Οι λόγοι που ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς
Associated Press

Οι λόγοι που ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στα ουκρανικά στρατεύματα για να πλήξει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στα όπλα αυτά, καθώς η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας για να ενισχύσει τον πόλεμό της, επισημαίνει το Associated Press, παραθέτοντας τους λόγους της απόφασής του.

Η κίνηση, που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού (ATACM), για επιθέσεις πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία έρχεται καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετεί βορειοκορεατικά στρατεύματα κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας για να προσπαθήσει να ανακτήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα εδάφους που έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι πρώτοι στόχοι των αμερικανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος πιθανόν να είναι ρωσικά και βορειοκορεάτικα στρατεύματα που μάχονται στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ αναλυτές στο Sky News εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η κίνηση αυτή δεν θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου.

Η κίνηση του Μπάιντεν ακολουθεί επίσης τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος δήλωσε ότι θα επιφέρει γρήγορο τέλος στον πόλεμο και προκάλεσε αβεβαιότητα σχετικά με το αν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι και πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές του πιέζουν τον Μπάιντεν εδώ και μήνες να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση, λέγοντας ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ έχει καταστήσει αδύνατη την προσπάθεια της Ουκρανίας να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις στις πόλεις και τα ηλεκτρικά της δίκτυα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης μια μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, η οποία περιγράφεται από αξιωματούχους ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, με στόχο ενεργειακές υποδομές και με θύματα αμάχους. Η επίθεση έγινε ενώ αυξάνονται οι φόβοι για τις προθέσεις της Μόσχας να καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.

Ορισμένοι υποστηρικτές έχουν υποστηρίξει ότι ο περιορισμός και άλλοι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ουκρανία τον πόλεμο. Η συζήτηση έχει γίνει πηγή διαφωνιών μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν παρέμεινε αντίθετος, αποφασισμένος να κρατήσει τη γραμμή ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε, κατά την άποψή του, να οδηγήσει τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε άλλους για να πλήξουν δυτικούς στόχους εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος.

Η είδηση της απόφασης του Μπάιντεν ακολούθησε τις συναντήσεις που είχε τις δύο τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η προσθήκη βορειοκορεατικών στρατευμάτων ήταν κεντρικό θέμα των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Περού.

Η απόφαση των ΗΠΑ εκπέμπει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Κρεμλίνο: ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αψηφήσει τις ρωσικές προειδοποιήσεις για ολέθριες συνέπειες και να στηρίξει το Κίεβο.

Η συνολική προμήθεια των πυραύλων ATACMs είναι μικρή, έτσι ώστε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία αρκετά ώστε να κάνουν τη διαφορά.

Ορισμένοι υποστηρικτές της Ουκρανίας λένε ότι ακόμη και μερικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας θα ανάγκαζαν τον στρατό της να αλλάξει τις αναπτύξεις και να δαπανήσει περισσότερους από τους πόρους του.

Η Βόρεια Κορέα έχει παράσχει χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία για να βοηθήσει τη Μόσχα να προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία φέτος.

Η εισαγωγή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη σύγκρουση έρχεται καθώς η Μόσχα έχει δει μια ευνοϊκή μετατόπιση της δυναμικής της. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να πιέσει την Ουκρανία να συμφωνήσει να παραχωρήσει κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία για να βρεθεί ένα τέλος στη σύγκρουση.

Έως και 12.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η Βόρεια Κορέα έχει επίσης παράσχει στη Ρωσία σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών για να αναπληρώσει τα μειούμενα οπλικά της αποθέματα.

Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, μίλησε για μήνες ως υποψήφιος ότι ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κυρίως απέκρουσε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν ήθελε να κερδίσει η σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ουκρανία.

Κατηγόρησε επίσης επανειλημμένα την κυβέρνηση Μπάιντεν για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η νίκη του έκανε τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας να ανησυχούν ότι οποιαδήποτε εσπευσμένη διευθέτηση θα ωφελούσε κυρίως τον Πούτιν.

Η Αμερική είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο, παρέχοντας περισσότερα από 56,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανησυχώντας για την απάντηση της Ρωσίας, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την παροχή ορισμένων προηγμένων όπλων που αναζητούσε η Ουκρανία, συμφωνώντας μόνο υπό την πίεση του Κιέβου, των υποστηρικτών του και σε διαβούλευση με τους συμμάχους.

Αυτό περιλαμβάνει αρχικά την άρνηση των εκκλήσεων του Zelenskyy για προηγμένα τανκς, συστήματα αεράμυνας Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16, μεταξύ άλλων συστημάτων.

Ο Λευκός Οίκος συμφώνησε τον Μάιο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για περιορισμένα πλήγματα ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορα με τη Ρωσία.