Στο «μικροσκόπιο» του FBI εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου, καθώς ερευνάται η πώλησή τους σε Αμερικανούς αγοραστές στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το BBC, το FBI συνέβαλε στην επιστροφή 268 αντικειμένων, που είχαν πωληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον και τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν.
FBI investigating missing ancient treasures from British Museum https://t.co/wCtbbFuvjZ
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 27, 2024
Σημειώνεται ότι, το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει το 2023 ότι είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, χωρίς ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις.
Πωλήσεις χαμένων θησαυρών στο eBay
Αγοραστής στη Νέα Ορλεάνη είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι έλαβε email από πράκτορα του FBI, που του ζητούσε πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay και τον ενημέρωσε πώς συνέδραμε στην έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα.
Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει τα αντικείμενα αυτά, οπότε δεν έχει ακόμη διαπιστώσει αν προέρχονται από τη συλλογή του.
Ένα από αυτά ήταν ένα πετράδι από αμέθυστο που απεικονίζει έναν Έρωτα - τον ρωμαϊκό θεό του έρωτα - να ιππεύει ένα δελφίνι, το οποίο ο αγοραστής, Τόνιο Μπιρμπίλια αγόρασε για 42 λίρες τον Μάιο του 2016.
Το άλλο ήταν ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σκαραβαίος- σκαθάρι που αγόρασε για 170 λίρες. Ο Μπιρμπίλια έστειλε την πληρωμή του για το εν λόγω αντικείμενο σε λογαριασμό PayPal που είχε καταχωρηθεί στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χιγκς.
How did British Museum treasures end up on eBay? Thief at the British Museum launches on Monday 7pm @BBCTwo @BBCiPlayer pic.twitter.com/wtBbe9dkqb
— Katie Razzall (@katierazz) May 25, 2024
Ανακτήσεις κλαπέντων αντικειμένων και έρευνες
Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 626 και άλλα 100 έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα απολεσθέντα αντικείμενα δεν ήταν καταγεγραμμένα και το Βρετανικό Μουσείο αναζητεί ακόμη τρόπους για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο ώστε να τα αξιολογήσει το προσωπικό.
Κατηγορίες εις βάρος του εφόρου της αρχαιοελληνικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου
Ένας ανώτερος επιμελητής, ο Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων έναντι 100.000 λιρών με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.
Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.
Τρεις αγοραστές δήλωσαν ότι ο πωλητής "sultan1966" παρουσιάστηκε ως «Paul Higgins» ή «Paul» στο eBay ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί τους.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το μουσείο λέει ότι ο Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 του ανήκε.