Ο πρώτος από ένα ζευγάρι κλιματικών δορυφόρων που έχουν σχεδιαστεί για να μελετήσουν τις εκπομπές θερμότητας στους πόλους της Γης για λογαριασμό της NASA βρίσκεται σε τροχιά μετά την απογείωση του πυραύλου Electron της Rocket Lab από το συγκρότημα εκτόξευσης 1 της εταιρείας στη Μάχια της Νέας Ζηλανδίας.
Η αποστολή PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) του οργανισμού αποτελείται από δύο δορυφόρους κύβους μεγέθους κουτιού παπουτσιών, ή CubeSats, που θα μετρήσουν την ποσότητα θερμότητας που εκπέμπει η Γη στο διάστημα από δύο από τις πιο κρύες και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Every launch is spectacular, but the ones carrying satellites to enable climate science for @NASA are extra special. #ReadyAimPREFIRE successfully launched the first of two PREFIRE CubeSats to orbit, helping researchers study Earth’s heat loss to space from the polar regions.… pic.twitter.com/5ZqmVqlmu4
— Rocket Lab (@RocketLab) May 27, 2024
Τα δεδομένα από την αποστολή PREFIRE θα βοηθήσουν τους ερευνητές να προβλέψουν καλύτερα πώς θα αλλάξουν οι πάγοι, οι θάλασσες και ο καιρός της Γης σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.
«Η καινοτόμος αποστολή PREFIRE της NASA θα καλύψει ένα κενό στην κατανόηση του συστήματος της Γης - παρέχοντας στους επιστήμονές μας μια λεπτομερή εικόνα για το πώς οι πολικές περιοχές της Γης επηρεάζουν το πόσο ενέργεια απορροφά και απελευθερώνει ο πλανήτης μας», δήλωσε η Karen St. Germain, διευθύντρια του Τμήματος Επιστημών της Γης της NASA στην Ουάσιγκτον. «Αυτό θα βελτιώσει την πρόβλεψη της απώλειας των θαλάσσιων πάγων, της τήξης των παγετώνων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δημιουργώντας μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σύστημα του πλανήτη μας θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια - πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τους αγρότες που παρακολουθούν τις αλλαγές στον καιρό και το νερό, τους αλιευτικούς στόλους που εργάζονται σε μεταβαλλόμενες θάλασσες και τις παράκτιες κοινότητες που οικοδομούν ανθεκτικότητα».
Οι CubeSats της αποστολής φέρουν ένα όργανο που ονομάζεται θερμικό υπέρυθρο φασματόμετρο, το οποίο χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένα κάτοπτρα και αισθητήρες για τη μέτρηση υπέρυθρων μηκών κύματος. Η σμίκρυνση των οργάνων για να χωρέσουν στους CubeSats απαιτούσε τη μείωση του μεγέθους ορισμένων εξαρτημάτων, ενώ η αύξηση της κλίμακας άλλων εξαρτημάτων.
«Ο πλανήτης μας αλλάζει γρήγορα, και σε μέρη όπως η Αρκτική, με τρόπους που οι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ πριν», δήλωσε ο Tristan L'Ecuyer, κύριος ερευνητής του PREFIRE, Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison. «Το PREFIRE της NASA θα μας δώσει νέες μετρήσεις των μακρινών υπέρυθρων μηκών κύματος που εκπέμπονται από τους πόλους της Γης, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τα κλιματικά και μετεωρολογικά μοντέλα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».