Φινλανδία: Κλείσιμο όλων των συνοριακών περασμάτων με τη Ρωσία εκτός από ένα στον Αρκτικό Κύκλο
Shutterstock
Shutterstock

Φινλανδία: Κλείσιμο όλων των συνοριακών περασμάτων με τη Ρωσία εκτός από ένα στον Αρκτικό Κύκλο

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (24/11), η Φινλανδία θα κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα από και προς τη Ρωσία, εκτός από το πλέον βόρειο, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Πέτερι Όρπο.

Τον τελευταίο μήνα, περισσότεροι από 600 άνθρωποι χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα πέρασαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία, αναγκάζοντας το Ελσίνκι να κλείνει σταδιακά όλο και περισσότερα συνοριακά περάσματα με τον ανατολικό γείτονα και τελικά να φτάσει στο μέτρο που ανακοίνωσε ο αρχηγός της φινλανδικής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται ή κατευθύνονται στα σύνορα των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, με την ελπίδα να περάσουν στην ΕΕ και οι φινλανδικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί αυτές τις ροές, όμως το Κρεμλίνο το αρνείται κατηγορηματικά, αντιτείνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων αντανακλά μια αντιρωσική στάση.   

Ο πρωθυπουργός Όρπο γνωστοποίησε ότι από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι τις 23/12 θα παραμείνει ανοιχτό μόνο το πέρασμα του Ράγια-Γοοσέπι στον Αρκτικό Κύκλο, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί αυτή η συστηματική και οργανωμένη ενέργεια των ρωσικών αρχών, όπως είπε.

Τα υπόλοιπα περάσματα θα είναι κλειστά ακόμη και για Φινλανδούς πολίτες που θα θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι κατόπιν αιτήματος της Φινλανδίας θα αποσταλούν πρόσθετες δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής Frontex στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα, μήκους 1.340 χλμ.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν εκεί 10 άτομα της Frontex και το Ελσίνκι ζητά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δύναμης τουλάχιστον 60 συνοριοφυλάκων τις επόμενες ημέρες.

Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι αναγκάζονται να κλείσουν τα τρία από τα τέσσερα περάσματα που είχαν μείνει ανοιχτά εξαιτίας της κατάστασης που συνεχώς επιδεινώνεται, αφού η Ρωσία αφήνει τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα ακόμη και με τα πόδια όπως ισχυρίζονται, παρά τη συμφωνία που υπήρχε να γίνονται οι διελεύσεις μόνο με αυτοκίνητο.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επί ημέρες εκτίθενται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες με πολικές θερμοκρασίες, προέρχονται από χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία, ενημερώνουν οι μεταναστευτικές αρχές.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιϊνίστο δήλωσε σε δραματικούς τόνους, ότι λόγω των αυξημένων ροών πλέον η χώρα του δεν μπορεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία στη διαδικασία επαναπατρισμού των ατόμων που δεν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης ασύλου και απαιτείται μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισχώρησης ατόμων στο χώρο Σένγκεν.