Του Νίκου Μελέτη
Σοβαρές κατηγορίες -που προέρχονται μάλιστα από την πιο έγκυρη «πηγή», τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβουτογλου- βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, καθώς οι βομβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος με αρκετούς νεκρούς το 2015 αποδίδονται σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση πυρήνων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών, τις οποίες είχε χάσει ο κ. Ερντογάν, και την προκήρυξη νέων εκλογών υπό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας.
Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή πυροδότησαν τη συζήτηση για το «ματωμένο καλοκαίρι» της Τουρκίας από Ιούνιο ως Νοέμβριο του 2015, που η χώρα αντιμετώπισε διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό... Ξέρεις γιατί; Όταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Νοεμβρίου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε Νταβούτογλου σε συνέδριο στην Επαρχία Σαγγάριου.
Η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώνεται ενώ ο Α. Νταβούτογλου κάθε άλλο παρά κρύβει την πρόθεσή του να συνεργασθεί με πρώην κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ για την ίδρυση νέου κόμματος που θα αντιπαρατεθεί με το απολυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Τ. Ερντογάν.
Ο κ. Νταβουτογλου είχε δεχθεί κριτική από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυβερνητικού εταίρου του Τ. Ερντογαν, επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στους τρεις Κούρδους δημάρχους, οι οποίοι καθαιρέθηκαν από την κυβέρνηση με κατηγορίες για δήθεν σχέσεις με τρομοκράτες.
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε τον Νταβουτογλου ότι με τις δηλώσεις του θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.
Με αφορμή όμως τις δηλώσεις Νταβουτογλου, ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει, καθώς δεν θα το επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως όπως συνήθως γίνεται στην Τουρκία οι κατηγορίες για εσκεμμένη παράβλεψη των πληροφοριών που επέτρεψαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS και η επίσης εσκεμμένη πρόκληση ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Κούρδους, θα αποτελέσουν ζήτημα διερεύνησης όταν ο κ. Ερντογάν δεν θα είναι πλέον παντοδύναμος.
Τον Ιούνιο 2015 το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές για πρώτη φορά από το 2002, ενώ το κουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε πάνω από το 10% των ψήφων και εισήλθε στο τουρκικό Κοινοβούλιο, εκλέγοντας σχεδόν 80 βουλευτές, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν ήταν να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ και η έναρξη «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλές απώλειες αμάχων αλλά και καταστροφή υποδομών σε κουρδικές κοινότητες και ενώ υπήρχε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με την σύμπραξη του κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κ. Ερντογάν προέκρινε την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Και ο Μπαχτσελι τότε απέρριψε τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο CHP και την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος.
Σε αυτό το κλίμα αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέων εκλογών τον Νοέμβριο του 2015 αλλά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο η Τουρκία αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεις από το ISIS με 136 νεκρούς, ενώ στις επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας είχαν περισσότερες από 150 απώλειες. Στο Suruc, 33 νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση ,καθώς προετοίμαζαν ταξίδι αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της συριακής πόλης του Kobane, ενώ ακολούθησε πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα με 109 νεκρούς
Η αναταραχή, οι επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλειας τελικά βοήθησαν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να ανακτήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Ερντογάν ότι εσκεμμένα αγνοήθηκαν οι τρομοκρατικές απειλές κατά την περίοδο αυτή για να εξασφαλίσει πολιτικό όφελος και για τον ίδιο λόγο διακόπηκαν οι συνομιλίες με το ΡΚΚ και επιλέχθηκε η ανοικτή σύγκρουση.