Η Γαλλία μετράει ζημιές, συλλήψεις και τραυματίες από τα επεισόδια
Twitter @MARADIOFM
Twitter @MARADIOFM

Η Γαλλία μετράει ζημιές, συλλήψεις και τραυματίες από τα επεισόδια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχεται πιέσεις να βρει διέξοδο από την κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη βία στους δρόμους της Γαλλίας εδώ και χρόνια, με αφορμή ένα νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, το οποίο προώθησε στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της χώρας, τα συνεργεία καθαρισμού δουλεύουν πυρετωδώς ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά, απανθρακωμένους κάδους απορριμμάτων και διαλυμένες στάσεις λεωφορείων μετά τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ μαυροφορεμένων αναρχικών και της αστυνομίας.

Συνολικά 457 άτομα συνελήφθησαν και 441 άνδρες των δυνάμεων καταστολής τραυματίστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Μιλώντας στο κανάλι CNews το πρωί της Παρασκευής, ο Νταρμανέν είπε επίσης ότι είχαν ανάψει 903 φωτιές στους δρόμους του Παρισιού κατά τη διάρκεια της μακράν πιο βίαιης ημέρας διαδηλώσεων από τότε που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.

«Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις και ορισμένες από αυτές εξελίχθηκαν σε βίαιες, κυρίως στο Παρίσι», πρόσθεσε ο Νταρμανέν, λέγοντας ότι ο απολογισμός ήταν "δύσκολος", ενώ εξήρε την αστυνομία για την προστασία των περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία.

 

Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που έχασε τον αντίχειρα της στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας

Το δημαρχείο του Μπορντό 

Ο Νταρμανέν, ένας δεξιός σκληροπυρηνικός στην κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν, απέρριψε τις εκκλήσεις των διαδηλωτών να αποσύρει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που πέρασε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

 

 

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποσύρουμε αυτόν τον νόμο λόγω της βίας», δήλωσε. «Αν είναι έτσι, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κράτος. Θα πρέπει να δεχτούμε μια δημοκρατική, κοινωνική συζήτηση, αλλά όχι μια βίαιη συζήτηση».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πυρπόληση της εισόδου του δημαρχείου του Μπορντό  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. 

"Δυσκολεύομαι να κατανοήσω και να αποδεχθώ αυτού του είδους τους βανδαλισμούς", δήλωσε ο δήμαρχος του Μπορντό, Πιερ Χουρμίκ, στο ραδιόφωνο RTL την Παρασκευή.

"Γιατί να κάνετε στόχο το κοινοτικό μας κτίριο, όλων των ανθρώπων του Μπορντό; Μπορώ μόνο να το καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο".

Ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος Γ' πρόκειται να επισκεφθεί τη νοτιοδυτική πόλη την ερχόμενη Τρίτη και αναμενόταν να επισκεφθεί το δημαρχείο και να συναντηθεί με τον Χουρμίκ. 

 

Ο Κάρολος στο στόχαστρο των συνδικαλιστών

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους αν και απο χθες στελέχη της αντιπολίτευσης που ηγούνται των συγκεντρώσεων είχαν δηλώσει ότι τίποτα δεν θα διαταράξει αυτήν την επίσκεψη. 

"Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας", προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ" στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

"Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες", είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo:«Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».

Ακυρώσεις πτήσεων 

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 33% των πτήσεών τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί και το 20% τη Δευτέρα εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Αυτές οι προληπτικές ακυρώσεις θα αφορούν επίσης την Κυριακή το 20% των πτήσεων στα αεροδρόμια Λιόν-Σεντ-Εξιπερί και Μασσαλίας-Προβηγκίας. Σ' αυτό το τελευταίο αεροδρόμιο, οι εταιρείες θα ακυρώσουν επίσης το 20% του προγράμματός τους για τη Δευτέρα.

Για να προσαρμόσει τον όγκο των πτήσεων με τον αριθμό των ελεγκτών που παραμένουν στις θέσεις τους και να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, η DGAC είχε ήδη απαιτήσει από τους αερομεταφορείς να ματαιώσουν σήμερα το 30% των πτήσεών τους στο Ορλί και το 15% αύριο, Σάββατο.

Εξάλλου μια πτήση στις πέντε θα ματαιωθεί στα αεροδρόμια Μασσαλίας-Προβηγκίας, Μπορντό-Μερινιάκ και Λιόν-Σεντ-Εξιπερί, τόσο σήμερα όσο και αύριο, Σάββατο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα μεγάλα γαλλικά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σήμερα σχετικά περιορισμένες καθυστερήσεις - λιγότερο από μισή ώρα στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, σύμφωνα με την DGAC.

Εξαίρεση αποτελούν οι καθυστερήσεις κατά σχεδόν 50 λεπτά στις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Τουλούζης-Μπλανιάκ και 45 λεπτών στις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Μπορντό και σ' εκείνο της Βασιλείας-Μυλούζης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό, βίαιες συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα (pics&vids)