Η νέα 39μελής γαλλική κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ συνήλθε για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας (23/09) στο Ματινιόν, την πρωθυπουργική κατοικία, για ένα «κυβερνητικό πρόγευμα».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια του προγεύματος μία κυβέρνηση «ρεπουμπλικανική, προοδευτική και ευρωπαϊκή». Ζήτησε από τους υπουργούς του να επιδείξουν «ταπεινοφροσύνη και σεβασμό απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα».
Οι πρώτες εντάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι μακρονικοί ανησυχούν για την παρουσία συντηρητικών υπουργών στην κυβέρνηση και έχουν ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με τους κοινωνικούς νόμους, όπως η άμβλωση και ο «γάμος για όλους».
Οι δηλώσεις του Ρετογιό
«Προτεραιότητα είναι τάξη, τάξη, τάξη», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μπρυνό Ρετογιό κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη - τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», δήλωσε ο Ρετογιό, γερουσιαστής της ριζοσπαστικής δεξιάς, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης στο θέμα της μετανάστευσης.
Μπαρνιέ: Ενότητα και αδελφοσύνη
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος επιφορτισμένος με το Brexit, ζήτησε την Κυιρακή (22/09) από τηλεοράσεως από την κυβέρνησή του «την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αδελφοσύνη» για να προλάβει τις πρώτες τριβές που ήδη εμφανίσθηκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μέλη της δεξιάς πολιτικής οικογένειας και του φιλελεύθερου μακρονικού στρατοπέδου.
Ο συνασπισμός της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) σχεδιάζει ήδη την πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που χωρίς τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, δεν έχει πιθανότητες να περάσει.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, που έχει καθυστερήσει, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης, σε μία εξαιρετικά τεταμένη οικονομική συγκυρία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πέραν του ευρωπαϊκού ορίου του 3%.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Κυριακή (22/09) το βράδυ ότι πρόθεσή του είναι «η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Γαλλίας» στις αγορές και υποσχέθηκε ότι «δεν θα αυξήσει τους φόρους για το σύνολο των Γάλλων» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σκέφτεται να ζητήσει από «τους πλουσιότερους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αλληλεγγύης».
«Μεγάλο μέρος του χρέους μας εκδίδεται στις διεθνείς αγορές, στις εξωτερικές αγορές. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο δίκτυο France 2.
«Δεν θέλω να επιβαρύνω περισσότερο τους φόρους για το σύνολο των Γάλλων που ήδη πληρώνουν περισσότερους φόρους από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους», είπε. «Ούτε για τους φτωχότερους, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις μεσαίες τάξεις. Αλλά δεν θέλω να αποκλείσω ότι πρέπει να κάνουμε τους πλουσιότερους να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια », είπε αρνούμενος να πάρει θέση για την επαναφορά του φόρου μεγάλης περιουσίας, όπως ζητεί η γαλλική αριστερά.
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, η οποία ετέθη σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο και την κατάργηση της οποίας ζητεί η αριστερά και η άκρα δεξιά, δήλωσε ότι θέλει «χρόνο για να γίνουν βελτιώσεις».
«Έχουμε έναν νόμο που προβλέπει ένα οικονομικό πλαίσιο και πιστεύω ότι αυτό το οικονομικό πλαίσιο πρέπει να διαφυλαχθεί», είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα εμπιστευθεί τους κοινωνικούς εταίρους για την βελτίωση του νόμου, για την μεταρρύθμισή του», δήλωσε.
Η στάση του Τύπου και των αναλυτών
«Μουδιασμένη» ήταν η αντίδραση του Τύπου και των αναλυτών μετά την ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία.
«Η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι μια ομάδα που απέχει πολύ από την εθνική ενότητα που υποσχέθηκε ο Μακρόν», υποστηρίζει η εφημερίδα LE MONDE σημειώνοντας ότι η διελκυστίνδα μεταξύ του «στρατοπέδου» του Προέδρου και των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε μια κυβέρνηση που χωρίζεται σχεδόν εξίσου στα δύο. Όπως επισημαίνεται στην ίδια εφημερίδα, οι 9 εκ των 39 υπουργών της νέας κυβέρνησης είχαν ήδη διατελέσει υπουργοί υπό τον Μακρόν ή παλαιότερα, ενώ 24 ήταν βουλευτές και 5 είχαν εκλεγεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση.
Για ένα «εύθραυστο οικοδόμημα του Μπαρνιέ» κάνει λόγο η εφημερίδα LA TRIBUNE αναφερόμενη στη νέα κυβέρνηση, ενώ «Πρωτοφανής συνασπισμός μεταξύ Κέντρου και Δεξιάς» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα LA CROIX. Από την πλευρά της, η εφημερίδα LE FIGARO σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν είναι κυβέρνηση συγκατοίκησης» και, συνομιλώντας με τον πολιτικό επιστήμονα Στεφάν Ροζέ, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική εικόνα φάνηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου οι Γάλλοι ψήφισαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για μία «ζεύξη Ρεπουμπλικανών-Μακρονιστών που γέρνει πολύ προς τα δεξιά» παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για μία «ισορροπημένη, αντιπροσωπευτική και πλουραλιστική κυβέρνηση», κάνει λόγο η εφημερίδα LIBERATION, ενώ «δεξιά ομάδα, αλλά με ένα μείγμα νέων και ποικίλων προφίλ» χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση η εφημερίδα LES ECHOS. Το περιοδικό LE POINT κάνει λόγο, στο κεντρικό του άρθρο, για μία «συνέχιση του μακρονισμού και της δεξιοποίησης» σε μία κυβέρνηση όπου η πλειοψηφία των υπουργών είναι άγνωστοι και χωρίς πολιτικό βάρος, κάτι που η ίδια εφημερίδα τονίζει και σε δεύτερο άρθρο της, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «O Μπαρνιέ και οι nobodies», ενώ για «δεξιά στροφή και αδιέξοδο» κάνει λόγο η ηλεκτρονική εφημερίδα MEDIA PART.