Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει να διοργανώσει διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Γαλλία: Ο Μακρόν θέλει να διοργανώσει διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης

Ο Εμανουέλ Μακρόν σκλήρυνε τη στάση του έναντι της Ρωσίας την περασμένη Παρασκευή  προτρέποντας τους συμμάχους του να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και προτείνοντας τη δημιουργία ενός φόρουμ για την αντιμετώπιση του αιτήματος του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης στο Παρίσι για την αεράμυνα της Ευρώπης και την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην άμυνα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

«Ελπίζω ότι μαζί με τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βρετανούς εταίρους μας -και όλους όσοι επιθυμούν να μας ακολουθήσουν στην Ευρώπη- θα μπορέσουμε να οργανώσουμε στο Παρίσι μια διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης», δήλωσε.

Η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αποκλείσει την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά έχει τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να παραδοθούν σε αυτό το διάστημα και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για να τα πετάξουν θα απαιτούσε χρόνο.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη δυτική υποστήριξη και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και παράταση του πολέμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε επίσης σαφές ότι, προς το παρόν, σκοπεύει να διπλασιάσει την υποστήριξη της Γαλλίας προς το Κίεβο.

«Είμαστε έτοιμοι σήμερα να εντείνουμε [τις προσπάθειές μας] και είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση [...] Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τη Ρωσία πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να οικοδομήσουμε μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αν η Ευρώπη θέλει να αναλάβει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, πρέπει να επενδύσει στον επανεξοπλισμό και να επαναφέρει τις αλυσίδες εφοδιασμού στη γηραιά ήπειρο.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να καταρτίσει ένα «φιλόδοξο κοινό πρόγραμμα επενδύσεων στην άμυνα» μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει να φροντίσει τα δικά της συμφέροντα.

«Αν η Ευρώπη θέλει να υπερασπιστεί την Ευρώπη, πρέπει να εξοπλιστεί, να επωφεληθεί από τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και να επιταχύνει την ικανότητά της να παράγει σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε.