Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιβολή κάθειρξης έξι ετών στη Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγο Φαριμπά Αντελχάχ για «συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια» του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη, την άμεση απελευθέρωσή της.
«Η καταδίκη αυτή, δε στηρίζεται σε οποιοδήποτε σοβαρό στοιχείο ή γεγονός και είναι έτσι, μία πολιτική απόφαση» ανέφερε μία ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών. «Παροτρύνουμε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα την κυρία Αντελχάχ.
🇮🇷L'anthropologue franco-iranienne Fariba Adelkhah a été condamnée à cinq ans de prison pour "collusion en vue d'attenter à la sûreté nationale", a déclaré son avocat Saïd Dehghan.
La chercheuse a aussi été condamnée à un an pour "propagande contre le système" politique iranien. pic.twitter.com/lNWP8X8qtb
— TV5MONDE Info (@TV5MONDEINFO) May 16, 2020
Η Γαλλία έχει καταδικάσει την σύλληψή της τον Ιούνιο του 2019 στο Ιράν και ζητεί την απελευθέρωσή της, όπως και επιτροπή υποστήριξής της που έχει συσταθεί στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η οποίος δεν διευκρίνισε την ημερομηνία κατά την οποία καταδικάστηκε η ερευνήτρια, σε αυτήν επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης ενός έτους για "διασπορά προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος" της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά αναμένεται να εκτίσει μόνον την μεγαλύτερη ποινή.
Η Φαριμπά Αντελχάχ θα μπορεί να ασκήσει έφεση κατά και των δύο καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν εναντίον της.
Η Αντελχάχ, η οποία κρατείται στο Ιράν από τότε που συνελήφθη, ήταν ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) του πανεπιστημίου Sciences Po στη Γαλλία. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.
Η δίκη της άρχισε στις 3 Μαρτίου σε δικαστήριο της Τεχεράνης. Η δεύτερη ακροαματική διαδικασία έγινε στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
Ο συνάδελφος και σύντροφός της Ρολάν Μαρσάλ συνελήφθη επίσης τον Ιούνιο του 2019 όταν την επισκέφθηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Μαρτίου. Καθώς "τουλάχιστον δύο άνθρωποι πρέπει να εμπλέκονται" στην κατηγορία της "συνωμοσίας με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια" της χώρας, ενδέχεται το δεύτερο πρόσωπο να είναι ο κ. Μαρσάλ, η υπόθεση του οποίου δεν έχει τεθεί στο αρχείο μολονότι αφέθηκε ελεύθερος, σημείωσε επίσης ο δικηγόρος της ερευνήτριας.