Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδος ανήλθε στο 26,41% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι χαμηλότερο από αυτό της ίδια περιόδου το 2017 (28,23%), αλλά υψηλότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου του 2022 πριν από δύο εβδομάδες (25,48%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η χαμηλή συμμετοχή αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από το τελικό αποτέλεσμα.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 21:00, οπότε και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων.
Η προσέλευση των Γάλλων στα εκλογικά κέντρα γίνεται με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τη Μαριν Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά.
Συγκεκριμένα, συγκεχυμένα ήταν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, καθώς εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι τη Μαριν Λεπέν.
Από την άλλη η Μαριν Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί πριν από 50 χρόνια, ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ. ψήφους.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η Μαρίν Λεπέν θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στις σημερινές εκλογές αν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν προτιμήσουν μαζικά την αποχή, αν πολλοί ψηφοφόροι του Μακρόν στον πρώτο γύρο, θεωρώντας τη νίκη εξασφαλισμένη, επιλέξουν και αυτοί την αποχή και αν, τέλος, πολλοί από αυτούς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, προσέλθουν στον δεύτερο για να ψηφίσουν μαζικά Λεπέν.
Το ενδεχόμενο να συμβούν όλα αυτά ταυτοχρόνως δεν φαίνεται πιθανό. Ο Μελανσόν, ο οποίος το βράδυ του πρώτου γύρου ζήτησε επιτακτικά από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν», στις 19 Απριλίου τους ζήτησε να μην προτιμήσουν ούτε την αποχή, χωρίς ωστόσο να ταχθεί υπέρ της ψήφου στον Μακρόν. Τούτου δοθέντος ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν είτε άκυρο είτε λευκό αναμένεται να είναι υψηλός, ξεπερνώντας ενδεχομένως το 11,5% που ήταν το 2017. Αυτό όμως μάλλον είναι υπέρ του Μακρόν που προηγείται, αφού τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος.
Οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες καλούν τους αναγνώστες τους να ψηφίσουν Μακρόν
Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας κάλεσαν το κοινό τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, στον σημερινό αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο ένοικος του Ελιζέ αναμετράται σήμερα με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, για δεύτερη φορά, με πολιτικούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν στενά για να διαπιστώσουν εάν η συντονισμένη προσπάθεια του επιτελείου της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν για να αμβλυνθεί η εικόνα της και να διευρυνθεί η απήχησή της θα φέρει –ή όχι– μείζονα πολιτική ανατροπή με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Η εφημερίδα Le Parisien κάλεσε τους αναγνώστες της να μην «επιδεινώσουν την παγκόσμια κρίση» ψηφίζοντας «μια λαϊκίστρια υποψήφια». Η νίκη της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε το ακριβώς αντίθετο από την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη το τρέχον διάστημα, επιχειρηματολόγησε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος η υποψήφια της άκρας δεξιάς η Γαλλία θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο εταίρο.
Οι συντηρητικές εφημερίδες Le Monde και Le Figaro προειδοποίησαν και οι δύο στα κύρια άρθρα τους εναντίον του εφησυχασμού λόγω του προβαδίσματος του αρχηγού του κράτους στις δημοσκοπήσεις. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συμβάλετε να προληφθεί η έλευση στην εξουσία της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, της Μαρίν Λεπέν: να ψηφίσετε τον αντίπαλό της, τον Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε η Μοντ, προσθέτοντας πως κάνει αυτή την παραίνεση παρά τα σφάλματα του απερχόμενου προέδρου και τις ευθύνες που του αναλογούν κατ’ αυτή για την ενίσχυση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.
Η αποχή «δεν είναι επ’ ουδενί χρήσιμη για να σωθεί η χώρα μας από το χείρον», πρόσθεσε το κύριο άρθρο της Μοντ.
Τι προτείνουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μακρόν έχει δοθεί βάση στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, τη μείωση του φόρου κληρονομιάς, την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών αλλά και του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους άδειας των οπτικοακουστικών μέσων. Επιπλέον, προανήγγειλε αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.
Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά υποψήφια έχει επικεντρωθεί καθ' όλη την προεκλογική της εκστρατεία στη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη μετανάστευση, τη μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5% και την απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο. Επιπλέον, έχει προαναγγείλει επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.
Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.
Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.
Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.