Στην τελική φάση της προπαρασκευής για την έναρξη των επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Γάζας, που θα σηματοδοτηθεί από την χερσαία επίθεση στην Ράφα, βρίσκεται ο Ισραηλινός στρατός, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έδωσε το «πράσινο φως».
Η έγκριση για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα ήλθε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ, όσο και από την πλευρά του ΟΗΕ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι για την χερσαία επέμβαση στη Ράφα δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού, και παραμένει κόκκινη γραμμή, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Ράφα που δεν θα περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο κι εφαρμόσιμο σχέδιο για την ασφάλεια του πάνω από ενός εκατομμυρίου κατοίκων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο», τόνισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τζον Κίρμπι.
Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι οι Λευκός Οίκος θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να δει» το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την επίθεση στη Ράφα, το οποίο ενέκρινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν θα υποστηρίξουμε ένα σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους» πρόσφυγες σε αυτή την περιοχή του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησε εκ νέου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε μάλιστα των δηλώσεων του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ για ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ και απομάκρυνσης του Νετανιάχου.
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα ολοκληρώνοντας την εξάλειψη της Χαμάς
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενέκρινε «τα σχέδια δράσης» του στρατού ενόψει της επίθεσης στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη σήμερα στον Τύπο.
«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την εκκένωση της περιοχής από τον πληθυσμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δε δίνει καμιά άλλη διευκρίνιση για την προαναγγελθείσα εδώ και πολύ καιρό επιχείρηση, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ, δεν σταματούν να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνει.
Ο Νετανιάχου υπόσχεται εδώ και εβδομάδες ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την εξόντωση της Χαμάς και έχει επανειλημμένα αναγγείλει την προσεχή επίθεση εναντίον της Ράφα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, και όπου έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα καθώς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί.
«Θα συνεχίσω να απορρίπτω την πίεση. Θα μπούμε στη Ράφα. Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς», επανέλαβε την Πέμπτη ο Νετανιάχου σε μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε τον περασμένο μήνα από τον στρατό να του παρουσιάσει ένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους αμάχους. Ο στρατός υπέβαλε ένα σχέδιο στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου, καμιά λεπτομέρεια του οποίου δεν έχει διαρρεύσει.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν έχει δει ακόμη κάποιο σχέδιο» από τους Ισραηλινούς, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να υπάρξει «σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο».
Στη Ραμάλα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε «την έντονη ανησυχία της για την επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα σφαγή και νέους εκτοπισμούς του πληθυσμού», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
«Η προεδρία ζήτησε την ταχεία παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η στρατιωτική επίθεση», προσθέτει το Wafa.
Η ανακοίνωση της έγκρισης των σχεδίων του στρατού για τη Ράφα έγινε ενώ οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στη Γάζα αναμένεται να επαναληφθούν μετά την ανακοίνωση σήμερα της αποστολής ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Ντόχα του Κατάρ.
Δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο
Εντωμεταξύ, έτοιμο για άμεση αναχώρηση από την Κύπρο είναι ένα δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια και με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άφιξη, την Παρασκευή, 200 τόνων επισιτιστικής βοήθειας με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms. Αυτό ανακοίνωσαν το Σάββατο (16/3) οι κυπριακές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόκειται για το πλοίο Jennifer, το οποίο είναι έτοιμο να αποπλεύσει «σήμερα (Σάββατο) ή αύριο (Κυριακή)» για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανακοίνωσε από το κυπριακό ραδιόφωνο.
Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής ΜΚΟ Central Kitchen.
Όπως η οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε, το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε το Σάββατο (16/3) μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στη Γάζα με 12 φορτηγά.
ΠΟΥ προς Ισραήλ: Να μην προχωρήσετε σε επίθεση κατά της Ράφα
Να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε επίθεση κατά της Ράφα ζήτησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινό σχέδιο σχετικά με την εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης κατά της Ράφα. Μία νέα κλιμάκωση της βίας στην πυκνοκατοικημένη αυτή ζώνη θα προκαλούσε κι άλλους θανάτους και δεινά», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Στο όνομα της ανθρωπιάς, καλούμε το Ισραήλ να μην προχωρήσει και να ενεργήσει για την ειρήνη», έγραψε κάνοντας την εκτίμηση ότι η εκκένωση της ζώνης, όπως προβλέπει το σχέδιο του ισραηλινού στρατού, πριν από την επίθεση δεν αποτελεί εφικτή λύση.
«Το 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι που βρίσκονται στη Ράφα δεν έχουν κανέναν ασφαλή τόπο για να πάνε, δεν υπάρχουν υποδομές υγείας ασφαλείς και σε πλήρη λειτουργία όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε άλλες περιοχές της Γάζας. Πολλοί άνθρωποι είναι πάρα πολύ ευάλωτοι, πεινασμένοι και άρρωστοι για να μετακινηθούν και πάλι», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.