Παρά τις νέες συνομιλίες στις αρχές Μαρτίου στο Κάιρο, οι χώρες που μεσολαβούν - Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ - δεν κατάφεραν να αποσπάσουν συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή στη Γάζα, προτού αρχίσει σήμερα ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.
Παράλληλα, πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους βοήθειας, που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο χθες Κυριακή για τη Γάζα, όμως ο απόπλους του δεν επιβεβαιώθηκε. Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την απευθείας παράδοση βοήθειας στη Γάζα.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια διαβεβαίωσε την Κυριακή πως η οργάνωση παραμένει «ανοικτή σε διαπραγματεύσεις». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε χθες θα υπάρξει «επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών τις 10 προσεχείς ημέρες» ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία το πρώτο μισό του Ραμαζανιού.
Η Χαμάς ζητεί πριν συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους να κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να του δώσει ακριβή κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Η Χαμάς αντιτείνει πως αγνοεί πόσοι ή ποιοι είναι «ζωντανοί ή νεκροί».
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ - σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει ωστόσο τονίσει την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι - φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει «πολύ επικίνδυνη», ειδικά στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στην πλατεία των τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους, αν ο πόλεμος συνεχιστεί εν μέσω του Ραμαζανιού.
Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που δέχεται εντεινόμενες επικρίσεις στις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή του στο Ισραήλ, ειδικά καθώς αυξάνεται ολοένα περισσότερο ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, θέλησε να δείξει αλληλεγγύη καθώς αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.
«Φέτος, φθάνει σε μια στιγμή τεράστιας οδύνης», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Καθώς οι μουσουλμάνοι θα συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να διακόψουν τη νηστεία τους, τα δεινά των Παλαιστίνιων θα είναι η πρώτη σκέψη πολλών. Και η δική μου», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Ως θεματοφύλακας των δυο ιερότερων τόπων του ισλάμ, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τόνισε από την πλευρά του πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αμαυρώνει τον ιερό μήνα προσευχής και νηστείας για τους μουσουλμάνους και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει πρωτοβουλία.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, να βάλει τέλος σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και εγγυηθεί τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και διαδρόμων αρωγής», πρόσθεσε στο μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης του ραμαζανιού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε την Κυριακή της συνέχισης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις ολοένα πιο άμεσες επικρίσεις των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου της χώρας του. Ο Μπάιντεν έκρινε προχθές Σάββατο πως ο πρωθυπουργός κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ».
«Έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει το Ισραήλ, δικαίωμα να συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς. Όμως πρέπει (...) να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ζωές των αθώων», είπε ο Μπάιντεν στο MSNBC.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν «έχει άδικο», αντέτεινε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico. Διαβεβαίωσε πως ασκεί πολιτική που «υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών» και πως οι συμπατριώτες του επίσης απορρίπτουν κατηγορηματικά την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN