H επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο σε έξι κρατίδια που έχουν συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι γενικές εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές από το 2005, στις οποίες δεν θα είναι πλέον υποψήφια η Άγκελα Μέρκελ. Μετά από τέσσερεις θητείες και 16 χρόνια στη καγκελαρία η 66χρονη πολιτικός δεν θα είναι πλέον υποψήφια στις εκλογές του 2021, όπως έχει ανακοινώσει προ πολλού.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παραμένει άγνωστο ποιος συντηρητικός πολιτικός θα είναι υποψήφιος του κόμματος για τη καγκελαρία. Τις σχετικές αποφάσεις θα λάβει το αναβληθέν κομματικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών και στη συνέχεια θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκερ Ζέντερ έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι η θέση του ήταν και παραμένει στη Βαυαρία. Άγνωστο παραμένει επίσης σε ποιο βαθμό το ποσοστό του 36-37% των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στη Μέρκελ και την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για τους Σοσιαλδημοκράτες. Εδώ και καιρό έχει ξεκαθαριστεί ότι ο νυν αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό του SPD. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν σταθερά τους Σοσιαλδημοκράτες στην τρίτη θέση μετά τους Πράσινους, οι οποίοι για αρκετό διάστημα συζητούσαν, πότε δημόσια και πότε κεκλεισμένων των θυρών, αν κάποιος από τους συμπροέδρους του κόμματος, η Αναλένα Μπέρμποκ ή ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πράσινους τη δεύτερη θέση. Επιπλέον ας σημειωθεί ότι σήμερα μια μετεκλογική συνεργασία συντηρητικών-Πρασίνων μοιάζει πιο ρεαλιστική από ότι στο παρελθόν. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα η Εναλλακτική για τη Γερμανία τοποθετείται από τους δημοσκόπους γύρω στο 10% από 12,6% το 2016, ενώ οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να φθάσουν το 10,7% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Εκλογές από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
Ο μαραθώνιος εκλογών σε τοπικό επίπεδο ξεκινά στις 14 Μαρτίου με τις εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με τα πάνω από 11 εκατομμύρια κατοίκους ο πράσινος πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν διεκδικεί τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία. Στην πρώτη τετραετία συγκυβέρνησε με τους Σοσιαλδημοκράτες και στη δεύτερη με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου ζουν περισσότερα από 4 εκατομμύρια κάτοικοι, η σοσιαλδημοκράτις πρωθυπουργός Μάνου Ντράιερ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον χριστιανοδημοκράτη Κρίστιαν Μπαλτάουφ, αρχηγό της Κ.Ο. στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν ελαφρύ προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.
Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το πιθανότερο στις 25 Απριλίου και μάλιστα δύο περίπου χρόνια μετά τις τελευταίες. Η κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η εκλογή φιλελευθέρου πρωθυπουργού με τη στήριξη Φιλελευθέρων, Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, οδήγησε στην παραίτηση του βραχύβιου πρωθυπουργού Τόμας Κέμεριχ, αλλά και στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, η οποία συμφώνησε σε συγκυβέρνηση δύο περίπου ετών. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν λίγο πολύ όπως και στις πρόσφατες εκλογές του 2019.
Στη Σαξωνία-Άνχαλτ με τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους σχηματίστηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων μετά τις εκλογές του 2016, στις οποίες η Εναλλακτική για τη Γερμανία έκοψε δεύτερη το νήμα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν οι ψηφοφόροι χαρίσουν στον ιδιότυπο κυβερνητικό συνασπισμό μια δεύτερη θητεία.
Πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στο Βερολίνο;
Ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές εκλογές διεξάγονται εκλογές και στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπου υπάρχουν πιθανότητες εκλογής της πρώτης γυναίκας κυβερνήτη. Πρόκειται για την νυν υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της κυβέρνησης Μέρκελ Φρανσίσκα Γκίφαϊ. Άγνωστο ωστόσο αν θα τα καταφέρει, μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τέσσερα κόμματα, SPD, CDU, Αριστερά και Πράσινοι συναγωνίζονται για τη πρωτιά.
Και μένει το ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου η πρωθυπουργός Μανουέλ Σβέζιγκ και πρώην ομοσπονδιακή υπουργός κατεβαίνει για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές, μιας και το 2017 ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού λόγω αποχώρησης του προκατόχου της για λόγους υγείας. Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ισοβαθμία Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών και σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά την Εναλλακτική για τη Γερμανία, την Αριστερά και τους Πράσινους.