Η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει στο μισό την οικονομική βοήθεια που χορηγείται στα ομοσπονδιακά κρατίδια για την κάλυψη των εξόδων υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των περικοπών εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ο αριθμός των προσφύγων από άλλες χώρες αυξήθηκε κατά περίπου 50% το 2022 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf).
Για χρόνια μετά την προσφυγική ροή του 2015-16, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις στη Μέση Ανατολή, το Βερολίνο παρείχε στα κρατίδια ένα μηνιαίο κατά κεφαλήν κατ' αποκοπήν ποσό με βάση τον αριθμό των προσφύγων και φρόντιζε για τα έξοδα στέγασης και ένταξης.
Όμως, με τη μείωση των εισερχόμενων προσφύγων τα τελευταία χρόνια, τα 16 κρατίδια της χώρας πίεσαν το Βερολίνο να διαθέσει ένα σταθερό ποσό για τα έξοδα των προσφύγων ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, αλλάζοντας την πολιτική χρηματοδότησης το 2021.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το Βερολίνο να δαπανήσει περίπου 28 δισ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους στη φυγή, εκ των οποίων περισσότερα από 15 δισ. ευρώ πήγαν σε κρατίδια και δήμους.
Όμως, ενόψει του κενού ύψους 20 δισ. ευρώ στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του επόμενου έτους και του γεγονότος ότι οι Ουκρανοί έχουν άμεση πρόσβαση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το Βερολίνο σχεδιάζει να περικόψει τα χρήματα των κρατιδίων που προορίζονται για τους πρόσφυγες.