Γερμανικό Ινστιτούτο: Αύξηση κρουσμάτων αν χαλαρώσουν τα μέτρα

Γερμανικό Ινστιτούτο: Αύξηση κρουσμάτων αν χαλαρώσουν τα μέτρα

«Η στασιμότητα της μείωσης των κρουσμάτων στη Γερμανία οφείλεται στην αύξηση της βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊού. Η αύξηση των άλλων παραλλαγών είναι πιο αργή σε σχέση με την αύξηση της μετάλλαξης Β.1.1.7. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, τότε χρειαζόμαστε αυστηρότερους περιορισμούς», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EMBL-EBI, και μέλος της επιτροπής ειδικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ρολφ Απβάιλερ σε σημερινή συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Στις 22 Δεκεμβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα ήταν 197,6. Τις τελευταίες εβδομάδες η μείωση ήταν συνεχής, σε ποσοστό 20% την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η μείωση επιβραδύνθηκε. Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα», πρόσθεσε ο μοριακός βιολόγος.

«Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το ποσοστό της βρετανικής παραλλαγής Β.1.1.7 στην Γερμανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η αύξηση ήταν σχεδόν 23%. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί», σύμφωνα με τον Απβάιλερ, ο οποίος συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία με αυτήν της Βρετανίας το Νοέμβριο.

«Εκεί, τα κρούσματα μειώθηκαν συνολικά κατά περίπου 50% σε ένα μήνα, αλλά ταυτόχρονα το ποσοστό των κρουσμάτων της παραλλαγής Β.1.1.7 σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Πρόκειται πραγματικά ακριβώς για το ίδιο μοτίβο. Έπρεπε να έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Τι πραγματικά βοηθά; Ο περιορισμός της κινητικότητας έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές», τόνισε ο εμπειρογνώμονας στο dpa.

Όσον αφορά το Πάσχα των Δυτικών που θα γιορταστεί 4 Απριλίου, ο μοριακός βιολόγος είπε: «Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσαμε να έχουμε συχνότητα περίπου 200 κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο. Εάν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο αριθμός θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να ανέλθει ακόμη και σε 400 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους». Για να αποφευχθούν τέτοια σενάρια, ο Απβάιλερ τάχθηκε υπέρ «των αυστηρότερων τοπικών περιορισμών».

Τέλος ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς είπε «κατά την γνώμη μου, η επίδραση των εμβολιασμών στον αριθμό των κρουσμάτων θα γίνει αισθητή μόνο το καλοκαίρι, όταν θα έχουν εμβολιαστεί και οι νεότερες ηλικίες».